С поставянето на акцента и основна тема в общественото пространство на искането за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" "Радикално крило на протестиращите" е изместило фокусът.

Такова мнение изрази Жеко Димитров - съучредител на "Радикално крило на протестиращите".

Акцентът на исканията на Радикалното крило не е свързан с блоковете, а е свързан със социални искания (искането на блоковете е предпоследно от 15 точки), категоричен е Димитров в писмо, изпратено до медиите.

Той настоява, че фокусирането върху искането за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е подмяна на исканията.

Абсурдно е искането за реакторите да е водещо, тъй като в момента тече процедура по
демонтиране. Беше изместен фокусът на вниманието към нещо несъществено и отдавна решено, към нещо, което няма нищо общо с причините и проблемите, поради които хората излязоха на протест, заради които се самозапалиха български граждани, посочва Димитров.

Според него не е целесъобразно след като реакторите вече се демонтират българите да плащат наново за покупката и монтажа на ново оборудване на реактори модел отпреди близо 50 години.

Смятам, че исканията на "Радикалното крило" трябва да бъдат преразгледани и искането за 3-ти и 4-ти реактор да отпадне от тях, посочва в писмото си съучредителят на "Радикално крило на протестиращите", който е и вносител на исканията в институциите.

Той се обявява за изтегляне на исканията на протестиращите до преразглеждането им и се аргументира, че няма обосновка дали на енергийната система на България са необходими тези мощности и какъв ще е ефектът от тяхното включване за ТЕЦ-овете.

Жеко Димитров припомня, че през последната седмица пред очите на своето дете се самозапали 59-годишен съкратен миньор от Бобов дол и изтъква, че в момента над 3 000 миньори са в платен отпуск, а българският въгледобив е пред фалит.

Включването на старите реактори на АЕЦ "Козлодуй" ще предизвика нова вълна на
безработица
- около 115 000 души работят в ТЕЦ-овете, мините включително доставчици, смята още съучредителят на Радикалното крило и посочва, че в момента топлоцентралите работят под критичния минимум за функциониране, тъй като има препроизводвоство на електрическа енергия, а няма пазар за износ.

Включването на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" ще има антисоциален ефект, като едно такова искане обслужва интересите на ядрената мафия в България и увеличава зависимостта на страната ни от доставки на ядрено гориво от чужбина, изтъква в писмото си той.

„Намирам за решение на проблема с високите цени на електрическата енергия искането на Радикалното крило за отмяна на ДДС върху същата, което България може да направи самостоятелно според предприсъединителните договори с ЕС, като щетата за бюджета може да бъде възстановена от прогресивен данък върху доходите"
, категоричен е Жеко Димитров.

„Смятам, че поставянето на акцента върху искането за пускане на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" с оглед ситуацията и риска за работните места в ТЕЦ-овете, с оглед на това, че съкратен миньор се самозапали, с оглед на това, че ТЕЦ-овете, които работят под критичния минимум, както казах, имат мощност, по-голяма от тези на двата малки реактора и осигуряват препитание на десетки хиляди хора, не е достойно и се разграничавам от това антисоциално искане", заявява в заключение Димитров, който в писмото си е приложил и 15-те искания на Радикалното крило, внесени в институциите.