Ситуацията у нас с епидемията от коронавирус се доближава до плато, дори в последните дни има леко и плавно намаление на новите случаи на инфекцията.

Това заяви в студиото на Нова телевизия съветникът към Столична община проф. Тодор Кантарджиев. Той обобщи, че у нас относително рано се е разпространил Омикрона, във всеки случай "по-рано от очакваното".

"Доближаваме плато, но всичко зависи от нашето поведение." Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

Тодор Кантарджиев предвижда също взимането на мерки в столицата, макар и да не пожела да каже точно какви - "там, където се събират повече хора", което предполага градския транспорт, моловете. Кантарджиев заяви, че най-късно ще бъде решено за мерки в училищата и детските градини.

"Ще се приложат и стъпки в София. Планът на МС, който беше приет, трябва да се изпълнява", посочи Кантарджиев, а като положителна стъпка определи приемането на този нов план, който е съобразен с промяната на микробиологията на вируса - той е станал по-мек и сега вече трябва просто да се контролира. 

"Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране", уточни той.

"Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят", каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

Във всеки случай Кантарджиев обеща всички мерки да са меки и приемливи за хората.

Припомняме, че от днес във Варна носенето на маска в помещенията на закрито е задължително. 

Връщат маските на закрито във Варна от 1 август

Връщат маските на закрито във Варна от 1 август

Без маска могат да се движат и деца до 6-годишна възраст