И в област Ямбол обявиха грипна епидемия в периода от 25 до 31 януари, съобщават от Министерството на здравеопазването. Учениците излизат във ваканция от 26 януари до края на месеца.

Епидемичната обстановка е удължена в пет области.

В област Ловеч грипната епидемия се удължава до 27 януари, а в област Пазарджик до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари и в двете области.

В Пловдивско се удължават мерките до 31 януари, а учениците излизат във ваканция до края на месеца.

Област Габрово удължава грипната епидемия и преустановява учебния процес до 29 януари.

Обявиха грипна епидемия в още три области

Обявиха грипна епидемия в още три области

В петък ще се вземе решение за учениците в Габрово

В област Стара Загора се удължава грипната епидемия до 31 януари, а учениците остават вкъщи до 27 януари. Към 23.01.2023 г. заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта поддържа епидемични стойности 312,20 на 10 000 души население, при 317,01 на 10 000 души население за предходната седмица.

За периода 16-22 януари отново най-висока заболеваемост е регистрирана във възрастовата група от 0 до 4 години, следвана от групата 5-14 години.

Снимка 603510

Източник: Министерство на здравеопазването

Припомняме, временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

Свижданията в лечебните заведения също се преустановяват, а провеждането на ежедневен филтър в детските заведения се засилва, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

От Министерството препоръчват носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция - ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.