Няма да се проведе насроченото за утре заседание на Столичния общински съвет, което трябваше да се опита за седми път да избере председател на колективния орган. Причината - продължават усилията за намиране на консенсус по въпроса, след като днес стана ясно, че с огромна доза вероятност и утре ще се стигне до тупик. Това обявиха след проведена на "Московска" 33 среща представители на групите на "Синя София", "Има такъв народ" и ВМРО в общинския съвет.

Преди седмица подобен формат бе иницииран от лидера на "Синя София" Вили Лилков и Карлос Контрера от ВМРО, като на проведената среща за първи път очи в очи се срещнаха, поне официално, представителите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София", но прогрес не бе постигнат.

На днешната среща от първата политическа сила в местния парламент ПП/ДБ/СС са излезли с ново предложение за председател - в рамките на 1 година да се избира ротационен председател за по 4 месеца, или 3-ма човека да минат през поста.

Първи за това, а и че въобще се организира нов опит за диалог, съобщиха от БСП-София, които не се явиха на срещата. В разпратена до медиите позиция те заявиха, че са били поканени от Терзиев и екипа му едва във вторник вечерта, няколко часа преди събитието, започнало в 11 часа днес. "Решенията в нашата партия не се взимат нито еднолично, нито от днес за утре. Затова няма как да участваме в среща, която е организирана от днес за утре и ни е изпратен документ в последния момент, в изработването на който ние не сме участвали", възмутено пишат социалистите. Те продължават и с обвиненията към ПП/ДБ/СС, че с бездействието си и невъзможността за намиране на решение обслужват ГЕРБ, които пък искали да скрият истината за своето предишно порочно управление.

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

А ГЕРБ продължавали с деструктивното си поведение, а имали 90% съвпадение в програмите

"И тъй като вчера ние отново бяхме обвинени в задкулисни преговори и договорки, в подготовка на "червена сватба", ясно заявяваме, че това е поредната спекулация на ГЕРБ. Очевидно ГЕРБ настоява да пристане на ПП-ДБ-СС в управлението на Столична община, за да скрие провалите си в дългогодишното управление и да гарантира, че порочният им модел ще продължи да съществува. Щом се харесват, нека да се взимат. Ние няма да кумуваме на тяхната сватба по сметка", коментираха левите и твърденията на Георги Георгиев и Антон Хекимян, че се задава "сглобка" между БСП и ПП/ДБ/СС.

"Утре сесията ще бъде отложена, защото очевидно няма към момента обединение около това как да бъде решено да се продължи. Затова най-вероятно ще отидем към 25 януари, за да си дадем още 2 седмици, за да постигнем решение", каза пред журналисти след края на срещата председателят на групата на "Има такъв народ" в СОС Пламен Данаилов.

В момента на масата има две предложения - избор на временен председател, който да отпуши работата на СОС по основни теми като бюджета на столицата, което се подкрепа от ВМРО, "Синя София" и ИТН, а във вчерашния ден е било представено и новото предложение на ПП/ДБ/СС за ротационни председатели, обясни на свой ред Карлос Контрера. "В момента тези предложения са на масата и правим опит да консултираме кое от тях може да бъде подкрепено и под каква форма. След срещата днес ще търсим подкрепата и на ГЕРБ, и на "Възраждане", т.е. разговорите са в процес, БСП също ще бъдат поканени на консултации", каза той.

Васил Терзиев: София няма нужда от разхождащи се съветници, а от работещи

Васил Терзиев: София няма нужда от разхождащи се съветници, а от работещи

Столичният общински съвет е замръзнал някъде във времето

На свой ред председателят на "Синя София" Вили Лилков отрече, че има намерение да става председател на СОС. "Ако имах такива намерения, нямаше да вляза в ролята на парламентьор."

Конкретни имена за председател, бил той ротационен или временен, не са били обсъждани.

До края на месеца кметът ще внесе предложение за бюджет на столицата, като до тогава следва да са готови съставите на постоянните комисии, без които фискалната рамка не може да бъде приета. Тук от "Синя София" предлагат комисиите да бъдат структурирани на пропорционален принцип според големината на групите.

"Търсим широк консенсус с една-единствена цел - общинският съвет да заработи. Не можем да стоим повече в тази ситуация, няма да го допуснем просто. Ако някой си мисли, че можем да ходим на нови избори - просто да забрави. Това ще е много тежко петно върху общинския съвет", заяви Вили Лилков.

"Крачка напред." Така определи в крайна сметка изходът от днешната среща, макар и на нея да не се постигна нещо конкретно той. Причината - ПП/ДБ/СС показали, че са готови на компромиси, макар и да са най-голямата политическа сила в СОС.