Общинският съвет в София е замръзнал някъде във времето и новини няма. Това посочва столичния кмет Васил Терзиев в днешния си и последен за годината отчет на свършената работа във Фейсбук.

"Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до Московска 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата", призова градоначалникът.

Той подчерта, че всички - и настоящи и бивши управляващи, и опозицията, трябва да поемат своята отговорност пред софиянци.

Терзиев отбеляза, че се работи активно по подготовката на бюджета на София за 2024 г., който се очаква да бъде представен за обществено обсъждане до средата на януари.

Терзиев и Бонев се похвалиха с отворен за пешеходци пл. "Св. Неделя"

Терзиев и Бонев се похвалиха с отворен за пешеходци пл. "Св. Неделя"

Двамата отчита изпълнено предизборно обещание

Той посочи, че с приемането на държавния бюджет за 2024 г. са одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта за общо близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Предвижда се работата по всички проекти да приключи най-късно до края на 2026 г.

Заедно с Министерския съвет е намерено решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София. Екипът на Терзиев е осигурил част от необходимите средствата от над 10,2 млн. лв., а правителството е одобрило над 32 млн. лв. допълнителен трансфер за продължаване на изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата.

Подписан е договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот в район "Връбница" от близо 52 дка, с цел разширяване на гробищния парк "Бакърена фабрика".

Терзиев се похвали и с обявена война на нарушителите - било те източници на замърсяване на въздуха или паркирали по тротоарите. Само на 20 декември Столичният инспекторат е извършил 87 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на въздуха. Систематично се следи за неправилно паркирани автомобили и се разчистват тротоарите в центъра и в кварталите - в сътрудничество с районните кметове.

Терзиев предлага вземане на заеми за 38 млн. лв. за ВиК проект и ремонт на улици

Терзиев предлага вземане на заеми за 38 млн. лв. за ВиК проект и ремонт на улици

Те ще бъдат погасени до края на 2024-та година, обеща градоначалникът

Площад "Св. Неделя" вече е свободен от паркиралите автомобили. Предстои пълна реконструкция на него, ул. "Съборна" и пространството пред Съдебната палата.

От 23 декември движението на трамвай № 5 е възстановено.

През последните две седмици са поставени 1 100 метра нови светещи гирлянди и 112 светещи празнични елементи.

След падналия сняг на 18 декември е оказана помощ на общо 15 души, сред които и четири семейства с деца, баща с диабет и дъщеря му, бедствали на Витоша.

След пожар в жилищна сграда в квартал "Курило" в Нови Искър са доставени два фургона с ток и вода за хората, останали без подслон.

Осигуряват се храна и топли напитки на бездомни хора до 31 декември в столичния храм "Св. Мъченица Параскева". Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" раздават на бездомните хора пакети с храна и напитки при обичайните си обходи.

Изпълнява се и проект, който подкрепя нуждаещи се хора в центровете за временно настаняване. Ще бъдат предоставяни пакети с храна за всички над 400 души, които са настанени в трите центъра в столицата. Освен топъл обяд, в кризисните центрове ще бъдат доставяни и хранителни продукти за семейства с малки деца.

Васил Терзиев: Няма скрити договорки за СОС

Васил Терзиев: Няма скрити договорки за СОС

Той се надява днес да бъде избран временен председател на Столичния общински съвет

Занесени са подаръци за Коледните празници в пенсионерски клубове в цяла София.

Терзиев припомни, че е дарил първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция.

Той отбеляза и че Симеоновският лифт е спрял и не е ясно кога ще заработи. Екипи на Общинската полиция и "Аварийна помощ и превенция" към общината ще поемат организацията на движението и ще осигурим повече автобуси по ключовите трасета, за да може да се компенсира липсата на лифт през следващите седмици.

Кметът посочи и че на 2 януари 2024 г. ледената пързалка в спортен комплекс "Възраждане" ще работи от 10:00 ч. до 20:00 ч., а входът ще е свободен за деца и ученици.

ГЕРБ няма да допуснат "ала бала" в СОС

ГЕРБ няма да допуснат "ала бала" в СОС

Няма да подкрепят и Грети Стефанова за председател на градския парламент