Площад "Света Неделя" в столицата се превръща в пешеходна зона, обяви днес лидерът на "Спаси София" Борис Бонев. Информация по темата беше оповестена от пресцентъра на формацията. "Години наред едно от най-знаковите и натоварени с пешеходци градски пространства беше превърнато в безразборен паркинг. Най-накрая отваряме площада за пешеходците, защото твърде дълго хиляди бяха принудени да лавират между коли и хлопащи плочки", каза общинският съветник от ПП/ДБ/СС, който беше предложен и за председател на Столичния общински съвет (СОС), засега - неуспешно.

Към момента се възстановява настилката на площада, след което оградата ще бъде премахната. От "Спаси София" посочват, че така пешеходците ще могат да се движат по-удобно и безопасно. Ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета.

"От "Спаси София" многократно сме внасяли предложения и доклади до Общинския съвет, които без аргументи бяха отхвърляни от предишните управляващи. Затова съм щастлив, че най-накрая правим тази важна крачка напред. Даваме ясен сигнал за посоката, в която ще се развива София, защото наред с изграждането на инфраструктура в кварталите, искаме да превърнем столицата в удобен за живеене град", коментира Бонев.

Борис Бонев спасява София от порочния модел и без да ръководи СОС

Борис Бонев спасява София от порочния модел и без да ръководи СОС

И никога няма да допусне всичко, което са правили ГЕРБ, да остане заринато

Общинският съветник Стефан Спасов припомни, че отварянето на площада е едно от предизборните обещания. "Радвам се, че имаме мандат да променим нашия град и вече работим в тази посока. За няколко седмици беше изработен и съгласуван проект, за което благодарим на администрацията. И това е само началото - готвим още редица проекти, стояли на трупчета през годините", посочи той.

За транспортното обслужване на хотела в района са оставени 7 места за паркиране, които се намират извън площадното пространство и не пречат на пешеходците. "От античността до днес, пл. "Света Неделя" е сърцето на града. Наша цел е да върнем блясъка му с цялостен ремонт, за който обаче са необходими няколко години. Затова, вместо да чакаме ремонт за милиони, решихме да действаме и да променим площада, прилагайки бързи и лесни за осъществяване мерки", заяви Спасов и изрази надежда до една седмица да приключат ремонтът и разширяването на площада.