Илко Стоянов беше избран за кмет на Благоевград след провелия се вчера балотаж.

Избирателната активност на кметските избори беше ниска - седмица преди парламентарния вот на 11 юли. Машинното гласуване не затрудни благоевградчани, не се отбелязаха и проблеми със самите устройства.

Илко Стоянов спечели 56,8% от гласовете, а неговият опонент Румен Томов събра малко над 40%.

Илко Стоянов печели кметския пост в Благоевград

Илко Стоянов печели кметския пост в Благоевград

Обработени са данните от 14 секционни комисии...

Хората в Благоевград искат промяна, искат надежда за ново бъдеще - това са изводите, които изтъкна новият кмет Стоянов пред БНТ. Според него не е коректно да се говори за рекордно ниска избирателна активност, тъй като изборите не са се провели в режим на активна регистрация. Сравнение се прави спрямо миналите избори, а настоящите се провеждат при съвсем нови правила. Тепърва ще се установява какви са истинските избиратели.

В ежедневната си работа той обеща да заложи на почтеността, диалога и работата заедно с хората. Ще работи по всички приоритети, но смята да се направи и оценка как общината се е управлявала. Илко Стоянов не коментира как ще търси подкрепа в общинския съвет за своите действия.

Стоянов смята да остане кмет на Благоевград и няма да се кандидатира за депутат.

На въпрос дали ще успее да направи нещо наистина сериозно за двете години мандат, Илко Стоянов заяви, че е уверен в това, а пък близкия следващ вот е един срок, в който гражданите да направят и дадат своята оценка.