Служители от Столичния инспекторат извършиха проверка в столичния квартал "Красна поляна" за неправилно паркирали автомобили в тревни площи.

Според процедурата, след като установят нарушение екипите на инспекцията съставят констативен протокол и правят снимка на автомобила, която нарушителите получават.

Ако откажат да заплатят глобата, документите се изпращат в КАТ или в агенцията по вземанията.

Екипът ни се срещна с кмета на столичния район "Красна поляна" Иван Чакъров, който разказа подробности за проблемите на общината в борбата с неправилно паркиралите автомобили.

По думите на Чакъров проверките се извършват ежеседмично. Санкционират се коли, спрели в тревни площи, по тротоари и автомобили, които пречат на пешеходците или на децата по площадките за игра.
Събираните глоби от нарушителите ежеседмично достигат до 150-160 лв., посочи кметът. Ако нарушителите откажат да си платят глобата, документите се изпращат в агенията по вземанията.

"Процесът е тъжък, но искаме да накараме хората да спазват правилата за паркиране", подчерта Чакъров.
"Ние от своя страна ще се стараем да осигурим достатъчно място за паркиране", посочи още той.

По думите му, в района има по-стари квартали като "Илинден" и "Западен парк", в които улиците навремето са правени много тесни и се водят като алеи.
"Хората са прави, че два автомобила много трудно могат да се разминат по тези алеи", призна кметът.

Когато са строени през 60-те и 70-те години тези блокове, в София е имало много малко автомобили и тогава никой не е мислил, че някой ден почти всяко семейство ще има по един или два автомобила, разказа кметът.

"Западен парк" е изключително зелен район с много растителност, която трябва да се опазва", категоричен е Иван Чакъров.
"Именно за "Западен парк" имаме предложение по улица "Западна" и до метростанция "Вардар" за изграждане на два паркинга, които да са за около 250 автомобила.

Това ще облекчи страшно много живеещите в района и тези хора, които през последните месеци идват от софийска област, ползват метрото, с което удобно слизат до центъра, вършат си работата и после се връщат", обясни Иван Чакъров.

Той посочи, че има разрешение от зам.-кмета на София по транспорта. "Борим се да съберем средства за изграждането на един такъв голям паркинг. Надяваме се на помощ и от "Паркинги и гаражи", изтъкна кметът.

Предложението вече е минало през две комисии и е одобрено от общинския съвет. "Надяваме се да намерим средства за изграждането му през септември", допълни Чакъров.

Най-малко 8-10 акта седмично се съставят в района за неправилно паркиране.
"Актовете вървят със снимки, защото българинът обикновено казва: "Аз не бях", обясни още кметът. Той разказа, че друг проблем на общината е проблемът с незаконните гаражи.

В "Красна поляна" има около 960 незаконни гаража, които са построени в периода 1980 - 2004 г. и всеки един от тях заема място поне за два автомобила, посочи Иван Чакъров.

"Трябва задължително и г-жа Фандъкова, и главният архитект Петър Диков да вземат мерки, защото е крайно време тези хора да започнат да си плащат общинска земя или трябва да бъдат премахнати тези гаражи, за което обаче трябват страшно много средства", заяви Иван Чакъров.

Започнала е и акция по вдигането на стари автомобили в квартала, посочи още той и допълни, че документацията е много тежка. "Минали сме през КАТ, данъчните, спазили сме всички законови разпоредби", заяви още кметът на район "Красна поляна".

Той посочи, че акцията по вдигането на стари автомобили протича успешно и благодарение на нея са освободени около 250 паркоместа.