Три дни инспектори и експерти от РИОСВ - Пловдив работиха по преместването на щъркелово гнездо в село Труд, община Марица.

Първата стъпка към успешната акция бе премахването на ръждясал комин, на чийто връх се настанил бял щъркел. Съоръжението се е намирало в площадката на производствено предприятие в селото, създавайки опасност както за работещите и преминаващите граждани, така и за гнездящите птици и тяхното поколение.

Днес върху подменен електрически стълб и в близост до старото гнездо е монтирана нова платформа, върху която са оставени материали за ново гнездо, както и част от старото. Според експертите на РИОСВ това ще осигури по-лесна адаптация на щъркелите и се надяват птиците скоро да се завърнат в новия си преустроен дом.

Спасителната акция е резултат на усилията на собствениците на предприятието със съдействието на EVN и под контрола на експерти от екоинспекцията в Пловдив.

За преместването на гнездото има издадено разрешително от Министерството на околната среда и водите, в което са описани подробно условията, при които това може да се осъществи в съответствие със Закона за биологичното разнообразие.

Пожарникари спасиха сърна, паднала в река край Смолян

Пожарникари спасиха сърна, паднала в река край Смолян

Сигнал за това подават минувачи