Инспектори проверяват морския плаж "село Лозенец", съобщиха от Министерството на туризма. Целта на инспекцията е да се установи дали наемателят на морския плаж изгражда и разполага преместваеми обекти върху плажната ивица.

Експертите ще проследят дали се спазва предоставената специализирана схема за поставяне на преместваемите обекти и съоръжения, одобрена от министъра на туризма.

Морски плаж "село Лозенец" е отдаден за под наем на 5 юли 2016 г. на фирма "Даймънт Ивент" ЕООД. Границите на обекта са определени съгласно специализирана карта, издадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Картата е издадена към декември 2012 г.

Жители на Лозенец скочиха срещу постройка в курорта

Жители на Лозенец скочиха срещу постройка в курорта

Теренът нямал статут на плаж, а бил поляна

Съгласно договора и Закона за устройството на черноморското крайбрежие, наемателят е изготвил специализирана схема за поставяне на преместваемите обекти и съоръжения, като са спазени нормативните изисквания.

Проверките, които Министерството на туризма извършва през активния летен сезон включват и мониторинг на морските плажове, чрез който се установява дали са спазени одобрените от министъра на туризма схеми за преместваеми обекти и съоръжения. В случай на установяване на нарушение, ще бъде изготвено предписание за неговото отстраняване.

При неспазване на договорните условия спрямо наемателя ще бъдат предприети съответните действия, включително налагане на неустойка и/ или прекратяване на договора. Мониторингът на териториите на морските плажове е по специализираните карти за определяне на техните територии от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, уверяват от ведомството.

Багери изравняват дюните край Лозенец

Багери изравняват дюните край Лозенец

Районът не е защитена територия...

Категоричната позиция на Министерството на туризма е да се проверява всеки подаден сигнал за поставяне на незаконни обекти на територията на морските плажове, отдадени на концесия и под наем. От ведомството уверяват, че през настоящия летен сезон ще има непрекъснати проверки - редовни и по сигнал. 

Повод за проверката е подготвян в понеделник протест от инициативен комитет за защита на плажа. От комитета твърдят, че с договор номер Т - РД - 29-129/ 05.07.2016г. Министерство на туризма отдава под наем терен, заснет от АГКК през 2012г. и описан като плаж номер 31 с протокол номер 6 от 5 декември 2012 година.

Въпросното заснемане определя границите на плаж номер 31 в размер на 5864 квадратни метра активна плажна площ с дължина на бреговата линия 296 метра.

Очевидно е, че е допусната техническа грешка при заснемането и посочените граници не отговарят на действителното фактическо състояние.

Като част от активната плажна ивица са включени и зони, брегова ивица, крайбрежна алея, които по своята същност не представляват места за плажуване, писаха в мейл до редакцията ни от инициативния комитет.

Протестиращите настояват за повторно заснемане на плаж "село Лозенец" (номер 31) от АГКК с представител на общината, кметството и членове на сдружението на хотелиерите, и установяване на реалните му граници, изключващи терени от ПИ 44094.501.294", се казва в писмото им.

"Заявяваме, че няма да спрем да протестираме, докато не се чуе гласа ни. Не желаем бреговата ивица - скали и хълмове над плажа да бъде усвоявана под каквато и да е форма - с временни обекти, заведения, дървени скари и други.

Борунът над гореспоменатия плаж е място, пълно с много сантиментална стойност за жителите на село Лозенец, пишат протестиращите срещу незаконното разполагане на обекти върху плажа.

В селото се събира подписка за запазване на Боруна в естествения му вид, тече и онлайн петиция.