Италианското дизайнерско студио "Фуксас" спечели проекта за обновяване на площад "Св. Неделя" в историческия център на София. Офертите бяха отворени в хотел "Балкан" от представители на Столична община в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова. Победителят в конкурса е избран от международно жури, а бяха допуснати седем участника.

"Фуксас" е едно от най-забележителните студиа в Рим. То има проекти по цял свят, като съчетава исторически сгради с модерни конструкции. Микеле Пучино, представител на фирмата, показа в кратко видео как ще изглежда площадът, а проекта си за "Света Неделя" са нарекли "Площад за хората".

На него има фонтани и стъклени високи фунии, чието предназначение е да събират слънчева светлина и дъждовна вода. Водата може да се използва от общината за други цели, а нагряването на фуниите ще служи за зареждане на мобилни телефони, обясни италианецът.

В площта има вградени зелени квадрати от трева, както и стъклена площ, която ще открива археологическите забележителности отдолу. Пространството отстрани е зелено, с нови дървета и прилича на парк. Ще бъде поставено и ново осветление. Трафикът на градския транспорт остава от двете страни на площада.

Здравко Здравков, главен архитект на София коментира: Основното ни желанието като възложител е това знаково място да свърже пешеходните пространства в града, защото знаете, че бул. "Витоша", след реконструкцията, стана едно любимо място на софиянци, но след ул. "Алабин" по-нататък пешеходците нямат своето място в града и преминават транзитно около "Света Неделя". Желанието ни е с този проект да се свържат знакови пешеходни пространства и "Света Неделя" да стане истинско място , което хората да заобичат и да се свърже през ул. "Съборна" за вбъдеще и с градската градина.

Арх. Борислав Игнатов, който е част от журито, коментира, че е подписал проектите с особено мнение, тъй като смята, че и 7-те проекта са слаби и с много компромиси. "Трябва да се набляга на отворени архитектурни конкурси, с участие на професионалисти от цял свят", каза той.

Колко ще струва обновяването на площад "Света Неделя", където е и най-старата църква в града, тепърва ще се правят разчети според идеите и предложенията на спечелилата фирма "Фуксас".