Държавата е изплатила дължимите суми към фирмите, които участват в строителството на новите участъци на магистрала "Хемус" и изграждането ѝ се възобновява, стана ясно от думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, цитиран от БНР.

Той инспектира строителството на участък 3 - пътен възел Плевен.

По думите на Шишков на практика се прави втора копка за строителството на АМ "Хемус", което вече е възстановено. Той каза, че ще държи да се спазят сроковете

"За няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че проектът трябва да бъде променен така, че да бъде по-удачно съгласно съществуващия терен, в което няма нищо лошо", каза Шишков. "Лошото е, че се е загубило изключително много време, а аз съм изключително чувствителен на тема не само качество, но и на тема срокове", допълни той.

Зима посред лято заварил министър Шишков на "Хемус"

Зима посред лято заварил министър Шишков на "Хемус"

И той се захваща с "Автомагистрали"

Третият участък е изпълнен дотук на 45%, участък 1 - от пътен възел Боаза до пътен възел Дерманци - на 65%. Най-бавно се строи вторият участък - от Дерманци до пътен възел Каленика, който в момента е на 10-12%.

Той бе описателен в думите си за започване на строителството на участъци 1 и 3, без да е започнало строителството на участък 2, тъй като магистралата няма как да бъде пусната

Държавата готова да се разплати за "Хемус" и Видин-Ботевград

Държавата готова да се разплати за "Хемус" и Видин-Ботевград

С пътищарите се изготвя методика за индексация на цените

Той не се ангажира със срокове, в които трябва да бъде завършена магистралата до пътен възел Плевен, но според "Автомагистрали" срокът за участък 3 е до юни 2023 г., за участък 1 до март 2023 г., а за участък 2 - до ноември 2024 г., което означава, че най-рано магистралата ще може да се пусната до п.в. Плевен в края на 2024 г.

Според регионалния министър в края на третия участък на АМ "Хемус" - при пътния възел с пътя Плевен - Ловеч на практика свършва разрешението за строеж на магистрала "Хемус" и "истинското строителство" на аутобана.

По думите на Шишков до края на септември ще бъде пуснато в експлоатация трасето от п.в. Белокопитово до п.в. Буховци, което на практика е завършено.

За останалите участъци от 4 до 8 все още не може да се мисли, увери регионалния министър от служебния кабинет на Гълъб Донев. 

Откриха сериозни нарушения в договор за изграждане на участъци от "Хемус"

Откриха сериозни нарушения в договор за изграждане на участъци от "Хемус"

Договорът за 1.35 мрд. лв. бил сключен при категорично завишени цени

"Истината е тази - магистрала "Хемус" се строи до тук. Зад нас, на около 200-300 м, започва този хаос, който намерихме в изграждането на "Хемус" - незаконното строителство на четвърти и пети участък и истинската строителна илюзия на седми и осми участък, за които няма и трасе", подчерта регионалният министър.

Той беше категоричен, че има решение как да бъде оправено всяко нещо, намерено още в предишния служебен кабинет, и изтъкна, че вече е финализирано отчуждаването на имотите за четвърти и пети участък. Архитект Шишков съобщи и че вече са публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за устройство на територията, с които да бъдат обявени за търпими допуснатите незаконни строежи чрез инхаус по времето на ГЕРБ.

Шишков вече е внесъл в Народното събрание текст за промяна на Закона за устройство на територията, за да бъде узаконено незаконното на практика строителство на участъците 4 и 5, което беше започнато, но впоследствие спряно.

Министърът каза, че на практика разрешение за магистралата има само до п.в. Плевен. Тунел "Ечемишка" в посока София вече е отворен за движение, съобщи Шишков. Според него ситуацията с изоставените съоръжения по участъците в строеж на магистралата все още не е критична, но е на ръба да стане такава. Затова ще поиска от изпълнителите да направят ясен график на строителството.  

Протест на пътни строители блокира кръговото на Пазарджишко шосе

Протест на пътни строители блокира кръговото на Пазарджишко шосе

Исканията на пътищарите са да бъдат разплатени 720 млн. за строителство

В проверката участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, председателят на УС на АПИ инж. Иво Иванов и изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД инж. Иван Станчев.