Екип на EVN е извършил проверка на трафопоста в Бургас, където по-рано днес бе открит овъглен труп на жена, която не е служител на дружеството.

Установено е, че заключващият механизъм на вратата на трафопоста е бил повреден вследствие на външна намеса. След оглед и от страна на полицията е констатирано насилствено отваряне на вратата на трафопоста. Дясната част от вратата е била заключена със специален ключ. По лявата част е констатирано насилствено отваряне, а резетата й са били изкривени.

Най-често такива външни намеси по съоръженията са факт, когато се правят опити за посегателство, кражби и други неправомерни действия.

На трафопоста има отличителни предупредителни знаци „Високо напрежение" и „Опасно за живота". 

В обходния инспекционен лист на трафопоста е посочено, че не е имало технически или друг проблем с вратата или заключващия механизъм. Той е бил заключен и обезопасен, съгласно установените стандарти.

Сътрудниците на дружеството извършват регулярен оглед на всички съоръжения съгласно правилата за техническа експлоатация на мрежата.

Освен всички регулярни инспекции и обходи, се правят посещения в случаи на евентуални аварии. За въпросния трафопост не е имало външен сигнал за това, че е с повреден отключващ механизъм. Дружеството е взело необходимите мерки за обезопасяване на електрическите уредби и съоръжения, включително и предупредителни табели за опасност за живота.