Тунелопробивната машина, която изгражда третия диаметър на Софийското метро, достигна метростанцията на бул."България" и бул."Гешов" на дълбочина 19 м, информираха от Столична община.
Изградени са 1.7 км от тунела на третия лъч.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев провериха дейността на разширението на подземната железница.

Изграждането на метротунела започна през месец март 2017 г. от метростанция "Красно село" и това е втората станция от трасето, "Красно село" - "Владимир Вазов". Изпълнени са 42% от строителните работи на участъка.

Според проекта, с пробивната машина "Витоша" ще бъдат изградени общо 7 км двупътен тунел от третия лъч на метрото. Тя тежи 1400 тона и беше изработена в Германия специално за проекта на софийското метро.

Третият лъч на метрото с дължина 12 км и 12 метростанции се предвижда да бъде завършен в края на 2019 г.

С метрото ежедневно се придвижват около 350 хил. души. Очаква се с пускането на третата линия на метрото близо 500 хил. души да ползват този транспорт.

С действащите две линии се спестяват 75 хил. тона вредни емисии, а с изграждането на третия лъч намалените вредни емисии ще бъдат 90 хил. тона годишно.

Третата линия на метрото на София бе първият одобрен по новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", уточниха от Столична община.