Вече се изграждат първите фундаменти на "Дунав мост 2" от българска страна.

Това съобщи във Видин ръководителят на звеното за изпълнение и управление на проекта инж. Симеон Евтимов, цитиран от БНР.

Той допълни, че от румънска страна няма съществен напредък в строителните работи.

Усилва се натовареността на временните пътища, по които ще се предвижда тежката строителна техника и завършва изграждането на временния кей, съобщи инж. Симеон Евтимов.
Той уточни, че първите дейности са свързани не с подготовката, а с реалното строителство.

"От българска страна е започнало изграждането на пилоните от фундамента на българския устой на моста. Това са първите работи по изграждането на бъдещата мостова конструкция. Вече има изградени 12 пилона, а в момента се изгражда 13-ти пилон. Те са общо 18", поясни инж. Евтимов.

"Положителен елемент е, че от румънска страна вече са приключени проучванията на дъното на реката, технологията за работа на строителя и са съгласувани условията за сигнализация в работата на плавателната част на реката. Може веднага да бъде издадено строително разрешение", заяви Симеон Евтимов.

Заради закъснението на реализацията на проекта е одобрена нова работна програма, според която строителството трябва да приключи вместо през април, на 29 октомври 2010 година.