Има планове за изграждане на заслони по маршрута до връх Ботев в Стара планина, след като вчера спасителната акция по издирването на изгубените баща и син приключи неуспешно, съобщава БНТ.

По думи на кмета на Калофер Румен Стоянов премиерът Бойко Борисов е обещал финансиране.

"Свидетели сме на една човешка драма за пореден път и това ни накара да помислим за инфраструктурата. Тъй като по тези тежки маршрути няма човек къде да се подслони", обясни градоначалникът.

Прекратиха издирването на изчезналите баща и син в Стара планина

Прекратиха издирването на изчезналите баща и син в Стара планина

Невъзможно е човек да оцелее при такива условия, убедени планинари

Той посочи, че летните бури понякога дори са по-тежки от зимните. Стоянов съобщи, че снощи е провел телефонен разговор с премиера, който го е информирал, че е готов да отпусне финансиране за проектите за заслони по маршрута.

Самият кмет също е категоричен, че са необходими най-малко 2-3 заслона по тези маршрути. Преди много години там беше осеяно с овчарски колиби и това спасяваше човешки животи, обясни той.

По негови думи времето към връх Ботев е сурово и е рисковано да се подновява акцията за издирване и днес.

Припомняме, на 6 февруари стана ясно, че планинската спасителна служба издирва баща и син от Стара Загора, които са тръгнали към връх Ботев в Стара планина.

На втория ден от издирването спасителите откриха челника на един от изчезналите туристи. Вчера беше последният ден на акцията в Стара планина. След като туристите отново не бяха открити, спасителната операция беше прекратена.

Военни с дрон търсят изчезналите баща и син в Стара планина

Военни с дрон търсят изчезналите баща и син в Стара планина

Днес е петият последен ден от акцията