Извеждат транзитния трафик от Поморие през лятото, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Работата по обходния път продължава, като се спазват всички мерки за борба с коронавируса. Ще се изградят и допълнително два селскостапански подлеза, с които ще се улесни достъпът на земеделските стопани до нивите им.

В момента на обекта се извършват насипи, реконструкция на водопроводи, колекторна система, довършителни работи по водостоците, а на кръгово кръстовище за с. Каменар при 218-ти км предстоят асфалтови работи.

Строителсвото на обходния път на Поморие започна в средата на май миналата година, като то е последният етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг.

Обходният път на Поморие се изпълнява с около 20,6 млн. лв. от републиканския бюджет.

От АПИ напомнят, че на 15 юни 2018 г. е било пуснато движението по обхода на Ахелой и четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лв.

В момента Пътната агенция провежда обществена поръчка за избор на строител на северния обходен път на Бургас, с дължина 4,7 км. Индикативната стойност на проекта е 52 910 000 лв. без ДДС, а средствата отново са от републиканския бюджет. С изграждането му транзитният трафик от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас ще се изнесе извън центъра на града.

Трасето на северния обход ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад, заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез.

Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли. Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца.