Иззеха 4200 литра нелегална ракия в Добричко, съобщава Агенция "Митници".

Акохолът е бил открит на 18 август в селскостопански постройки в частен имот. Намерени са около 4200 литра наливен етилов алкохол в бидони, с характеристики на ракия и с различни алкохолни градуси - до 70 градуса включително, без документи за произход.

Проверката е осъществена след контролна покупка на 5 литра "домашна ракия" от митнически служители като "тайни клиенти", въз основа на предварителен анализ и обосновани предположения, че собственикът на имота извършва неправомерно съхранение и търговия с акцизната стока.

Алкохолът е задържан и ще бъдат взети проби от него за лабораторен анализ.

1400 литра "домашна" ракия е иззета при проверки по Черноморието

1400 литра "домашна" ракия е иззета при проверки по Черноморието

По-голямата част е открита в ресторант и склад в етно комплекс край Поморие

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

Агенция "Митници" напомня на потребителите да не купуват наливен високоградусов алкохол, тъй като има неясен произход и качества, а търговията с него е изрично забранена. Напитките трябва да се продават бутилирани, етикетирани и облепени с валиден български акцизен бандерол.

Съгласно Закона за акцизите и данъчните складове изваряването на "домашна ракия" е разрешено единствено за лично потребление, от собствени плодове, в специализирани малки обекти за дестилиране и срещу заплащане на дължимия акциз, според количеството и алкохолния градус на крайния продукт.