Иззеха общо 1469 литра нелегален алкохол във Варненско, съобщават от Агенция "Митници".

Това количество е задържано при шест отделни проверки през септември.

В областта са установени и три нерегистрирани съоръжения за изваряване на алкохол.

Нелегалният алкохол е открит в частни имоти и за него не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз.

При една от проверките на 24 септември митническите служители откриват в гараж на територията на община Дългопол 373 литра етилов алкохол в пластмасови туби и бидони. Същия ден в частен имот в селище на територията на община Аксаково в работещ режим е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на етилов алкохол, както и 117 литра етилов алкохол в туби и бидони.

221 литра ракия са иззети при проверки на 17 септември в два имота в селище в община Вълчи дол. В единия от тях е открито и нерегистрирано съоръжение за изваряване на алкохол.

На 8 септември при друга проверка са открити още 267 литра етилов алкохол и нелегален "казан" в частен имот в местност край Варна.

На 5 септември пък е извършена проверка в частен имот на територията на община Аксаково по оперативна информация за нелегална продажба на ракия. Открити са 491 литра жълта на цвят течност с мирис на етилов алкохол, в туби и бидони с различна вместимост.

От задържания нелегален алкохол са взети проби за лабораторен анализ и по случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.