Правителството възнамерява да промени закона за концесиите, така че да могат да бъдат променяни концесионните договори, когато общественият интерес го налага.

Това стана ясно ден преди утрешната визита у нас на делегация от членове на ЕП от Комисията по петициите, които пристигат на мисия за установяване на фактите в България, в рамките на която ще обсъдят с институциите, местната власт и еколози състоянието на обекти на петиции в Суходол, Рила и Родопите.

Като основание министър Нона Караджова посочи на брифинг в МС, че концесионерът на ски зоната в Банско е нарушил договора, като е разпрострял пистите на по голяма площ. Караджова заяви, че каквото е предвидено в договора като санкция за нарушение ще бъде приложено.

Фирмата концесионер "Юлен" АД е превишила площта на зоната, залегнала в концесионния договор с държавата, с 64.7 хектара.

Икономическият анализ сочи също така, че концесионерът е плащал дължимите суми по концесионното възнаграждение към държавата.
То обаче е определено по методика, която се прилага за концесиите за отдаване на подземни богатства и в която при определяне на размера на възнаграждението не се взима предвид площта на концесията.

Договорът с „Юлен" АД, сключен през 2001 г., е първият и единствен засега договор за концесия в национален парк.
Към този тип концесия би следвало да се приложи специфична методика, която отчита и защитава по-добре интереса на държавата, сочи още икономическият анализ.

В него е отчетен и фактът, че в предходните години не е упражняван адекватен контрол върху параметрите на концесионния договор, което е довело до сегашното състояние.

Правният анализ отчита, че възможните решения са или договорът да бъде прекратен, или застроената площ да се намали до първоначално договорената (тоест част от съоръженията да бъдат премахнати), или да бъдат направени законодателни промени, които позволяват актуализация на концесионния договор.

Вариантът за затваряне на ски зоната в Банско обаче е неприемлив заради туризма и спорта. За това категорично против са се обявили министърът на икономиката и спортният министър.

Затова според Караджова единственият вариант е, след като бъде променен законът, договорът с концесионера да бъде коригиран.

Караджова заяви, че голяма междуведомствена група ще работи за промени в закона и заяви че има волята нещата да бъдат законни, а не да се прикриват.

Според нея казусът от Банско е много объркан и тежък и че от предишни правителства остава нерешен.

Припомняме, концесионер на ски пистите е фирма „Юлен" на шефа на ски федерацията ни Цеко Минев.

Междувременно природозащитници от над 50 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" изразява остро несъгласие с идеята на правителството да предложи законодателна промяна, с която ще според тях узакони незаконното изсичане на близо 65 хектара гора от Национален парк Пирин над Банско от фирма "Юлен" АД, концесионер на ски зона Банско.

Това решение е взето под диктата на Цеко Минев, заявяват от „За да остане природа в България".

Коалицията обявява готовност да призове гражданите към протести и гражданско неподчинение.

Стана ясно още, че утре на долната лифтова станция на незаконните лифт и писта на Седемте езера природозащитници от цялата страна ще връчат на мисията на Европейския парламент петиция срещу корупцията и беззаконието в България.

Според еколозите последен скандален пример от днес е решението на кабинета да предложи законодателна промяна, с която да регламентира незаконното в момента ползване на близо 65 хектара от Национален парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен". В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара.