Данните от черната кутия на падналия край Шабла изтребител се свалят от експерти в авиобаза "Граф Игнатиево". Военни следователи и прокурори присъстват на разчитането на информацията от кутията, разкрива БНТ.

Самолетът "Пилатус" транспортира вчера вечерта черната кутия на падналия МиГ-29. Експерти от авиобазата в следващите часове и дни ще свалят всички оцелели данни от бордния регистратор, който всъщност не е черен на цвят, а е оранжев. Той записва данни за скоростта, височината, курса и траекторията на полета, режима на двигателите и комуникацията с пилота до последния момент на полета.

Още днес разчитат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Още днес разчитат информацията от черната кутия на падналия МиГ-29

Тя е била извадена от 70 метра дълбочина

Военни следователи и прокурори ще присъстват на разчитането на тези данни. Именно черната кутия е ключът към отговорите на всички въпроси какво се е случило в нощта на 8 юни на мащабното военно учение край Шабла.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен се надяват съдържанието на черната кутия да не е повредено заради двуседмичния престой на морското дъно. Към момента са разпитани множество свидетели, иззета е документация и аудиозаписи, свързани с ръководството на полета, уточни военноокръжният прокурор на Сливен полк.Христо Тинев. Очаква се анализът на информацията да даде отговор на важните въпроси - един от които е дали изтребителят се е разпаднал във въздуха, или във водата.

"Ще бъде извършен анализ на съдържащото се в нея: материали, аудио записи, всичко, което вътре е налично надяваме се да бъде запазена кутията тъй като е престояла вече доста време на морското дъно", обясни полк. Христо Тинев от Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

Час продължила акцията по изваждането на черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Час продължила акцията по изваждането на черната кутия на падналия МиГ-29

Кутията е била извадена с дистанционно управляем робот

Предстои назначаването на поне три експертизи - обща, съдебно-техническа и химическа за изясняване на кинетичните сили, довели до авиокатастрофата, авто-техническа за състоянието на самолета и експертиза на самия бордови регистратор.

"Предстои още много работа, със сигурност срокът ще бъде удължен за разследване тъй като назначаването и изготвянето на тези експертизи, за които казах изисква доста време", уточни полк. Христо Тинев, Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

Два часа преди изтребителят на майор Валентин Терзиев да започне да изпълнява своята задача, край Шабла са проведени стрелбите със зенитни оръдия по светещи мишени.

Зрител е заснел кадри от учението край Шабла, проведено в нощта на 8 юни, когато се случи и инцидента. Той е наблюдавал стрелбите на зенитни оръдия по светеща мишена, изстреляна от артилерията. Това се е случило приблизително два часа преди катастрофата с МиГ-29.

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Може да има и грешка на пилота, в стремежа си да порази целта

Любителското видео от учението показва и поразяване на такава цел, изстреляна от артилерийска гаубица. Според пенсионирания пилот от авиобаза "Граф Игнатиево" Величко Дерузов версията самолетът да е свален от зенитно - ракетен комплекс е малко вероятна.

"Самолетът не е взривен във въздуха, няма отказ на двигателите, от ЗРК-то нищо не може да се каже, защото сега мълчат по тоя въпрос дали са стреляли, дали не са", коментира Величко Дерузов, пенсиониран пилот от авиобаза "Граф Игнатиево".

Дерузов е убеден, че ако летците ни имат повече часове нальот до такива инциденти няма да се стига.