Партии и граждански организации почетоха Деня на победата пред оградения МОЧА. Първи се разписаха от Градския съвет на БСП, които поднесоха цветя и венци. Имаше транспарант с надпис: "Нищо не е забравено, никой не е забравен" в духа на руската традиция. Венец бе поднесен и от сдружението "Пазители на паметта", които са организатори и на т.нар. шествие "Безсмъртния полк на България" по подобие на организираното в Руската федерация. Имаше и надпис "България помни".

Лошото време и дъждът не изплашиха и Мая Манолова, и Ваня Григорова, и сподвижниците им от "Солидарна България", които също дойдоха да понесат цветя пред оградите на МОЧА.

Край паметника на Незнайния воин президентът Румен Радев се здрависа и поздрави граждани, които носеха тениски с Путин като бащица, а сред десетките събрали се руските знамена преобладаваха.

По същото време над Княжеската градина бяха пуснати балони за Деня на Европа с 12-те звезди на знамето на Европейския съюз. Кой беше организатор на тази проява така и не стана ясно.

Снимка 664285

Източник: news.bg

Вчера стана ясно, че Столична община не е позволила провеждането на шествието "Безсмъртният полк на България", както и миналата година. В София обичайно това събитие е посещавано и от руската посланичка Елеонора Митрофанова. Лошото време днес не попречи обаче на привържениците на Путин и Руската федерация у нас да се съберат както на Незнайния воин, така и пред полудемонтирания монумент Паметник на съветската армия, или МОЧА, и да разходят Георгиевските си лентички из центъра на София. Участниците обаче бяха значително по-малко днес. 

В Русия за втора поредна година няма да има шествия на инициативата за почитане на 9 май на героите от Втората световна война. Организаторите потвърдиха, че това ще стане онлайн, а между 1 и 12 май на билбордове, портрети в обществения транспорт и на поставки по улиците.