Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за инженеринг на Център за настаняване, лечение, обучение, социализация и осиновяване на животни в Бургас. От организацията виждат нередности в процедурата и настояват след промяна в заложените условия тя да бъде проведена повторно.

Възложител на обществената поръчка е община Бургас. Прогнозната стойност на предвидените дейности е над 3 млн. лв. с ДДС, а максималният срок за изпълнението им е 680 календарни дни. Новият приют за кучета ще бъде изграден в местността "Черна гора" в землището на бургаския кв. "Меден рудник".

Официалната позиция на Камарата на архитектите по казуса е изпратена до кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-кмета по строителството Чанка Коралска, Агенцията за обществени поръчки и Сметната палата.

Според организацията са необходими промени в изискванията по поръчката поради наличие на неравноправни и неприемливи клаузи, неефективно разходване на обществени средства и ограничаване правото на достъп на проектантите до участие в процедурата.

От КАБ настояват за преразглеждане на възлагането на "инженеринг" (проектиране и строителство) и създаване на възможност за самостоятелно изпълнение на проектантските дейности - изготвяне на инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор. Архитектите изтъкват, че инженерингът създава условия за непрозрачност и многократно оскъпява проектите за сметка на качеството. Те допълват, че липсата на отделни обособени позиции на поръчката стеснява кръга на възможните участници и ограничава конкуренцията. От професионалната организация посочват още, че не са посочени мотиви за липсата на обособени позиции за проектиране, авторски надзор и строителство. В позицията се казва още, че това е и нарушение на Закона за обществените поръчки.

От Камарата на архитектите в България искат също да бъде заложена прогнозна стойност за проектиране и авторски надзор, която да е съобразена с пазарната - 8% от строителната стойност. От организацията изтъкват, че прогнозна стойност за проектиране в размер не повече от 1% от строителната стойност и за авторски надзор до 20% от хонорара за проектиране е неправомерна, защото не е съобразена със Закона за обществените поръчки и Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги.

От КАБ недоумяват защо община Бургас възлага на общинска фирма разработване на концептуален модел със спорно качество за "Център за настаняване, лечение, обучение, социализация и осиновяване на животни" на стойност 15 000 лв., а комплексното проектиране на центъра по всички проектни части не бива да надвишава 27 500 лв. без ДДС. Архитектите заявяват, че условията по поръчката създават дъмпинг, тъй като прогнозната стойност за проектиране и авторски надзор е много по-ниска от нормалната им стойност. Те добавят, че същевременно участниците в процедурата трябва да се състезават по показател най-ниска цена, което създава условия още по-силно подбиване на цените за проектантските услуги.

От Камарата на архитектите предлагат промяна в изискването за реализиран минимален общ оборот в размер от 500 000 лв. за услугите по архитектурно и инженерно проектиране. От организацията изтъкват, че при заложена пределна цена за проектиране от 27 500 лв. то е ограничително, необосновано и нарушава конкуренцията.

От КАБ смятат още, че трябва да се коригира непропорционалното изискване за предоставяне на гаранция за изпълнение на проектирането, която да бъде в размер на 0,5 % от стойността на договора. Архитектите изтъкват, че се изисква тя да е 0,5% от стойността на поръчката, въпреки че изрично е подчертано, че цената за проектиране не трябва да надвишава 1% от общата стойност на поръчката. Те отбелязват, че на практика по този начин гаранцията е 50% от цената за проектирането. От организацията подчертават, че това е крайно несъразмерно спрямо гаранцията и цената за строително-монтажните дейности - за 99% от цената за строително-монтажните работи се изисква гаранция в размер на 2,5% от нея.

"Разчитаме, че искането ни ще бъде внимателно разгледано и отразено, като се надяваме в бъдеще община Бургас да не бъде пример за нередности при възлагане на обществени поръчки за проектиране и строителство", изтъкват архитектите.

АДФИ установи 509 финасови нарушения за последното тримесечие на 2023 г.

АДФИ установи 509 финасови нарушения за последното тримесечие на 2023 г.

335 057 лв. са възстановени в бюджета