Изпитанията на боеприпаси на полигона в „Змейово" вече ще се извършват само в светлата част на деня, съобщиха от Министерство на отбраната.

От там допълват, че пет камери за директно наблюдение ще бъдат монтирани на изпитателните площадки в полигона.

Те ще следят извършваните дейности и ще излъчват в реално време на сайта на полигона. Първата ще бъде инсталирана на централната изпитателна площадка до 15 февруари.

Това са част от мерките, които ще бъдат предприети за отварянето на дейностите на „Змейово" за гражданите.

Ще бъдат актуализирани и списъците с представители на различни граждански организации и сдружения, които могат да посещават полигона и да извършват директни наблюдения на дейностите там. Те ще имат достъп до полигона 24 часа в денонощието.

Мобилната станция за контрол на въздуха на територията на „Змейово" ще бъде постоянно позиционирана и ще бъде изградена интернет връзка за пренос на данните до РИОСВ - Стара Загора в реално време.

Ще бъде възобновено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса. Институтът за космически изследвания при БАН ще извършва сателитния мониторинг, като реалната картина ще бъде предавана онлайн.

Седмичен график на планираните изпитвания на полигона е качен на сайта на Министерство на отбраната на адрес: http://www.mod.bg/bg/zmeiovo.html

Министерството на отбраната ще назначи на полигона на щат човек за връзки с обществеността, посочен от неправителствените организации и сдружения. Той ще има ангажимент да осведомява по всяко време всички интересуващи се за извършваните дейности.