До преди 2 години не се знаеше броят на язовирите в България. Сега вече се знае. Това разкри пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Много се говори, че нищо не е правено последните години, всъщност от преди 2 години контролът върху състоянието на язовирите и язовирните стени е прехвърлено върху Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Те, разбира се, отговарят само за контрола - отиват, проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания", заяви Караниколов. Ако до преди 2 години не се е знаела точната бройка на водоемите у нас, днес това вече не е така. Знаели се и кои са опасните язовири, по думите му.

150 язовира в критично състояние

150 язовира в критично състояние

Обсъжда се държавното предприятие да следи и речните корита

В България към момента има констатирани 131 случая на опасни язовири, посочи още икономистът и допълни, че това не са големи стратегически водоеми. Не били обаче и малки, имало все пак и големи язовири.

"Днес обстановката е спокойна, няма такива, които да са пред тежко аварийно, да са необходими аварийни ремонти, но има такива, които са опасни и трябва незабавно да се почнат действия." По думите на Караниколов тези действия ще започнат приоритетно, така че да се гарантира спокойствието на хората в населените места около опасните водоеми, както и тяхното имущество.

Държавата поема отговорност за общинските язовири, за които липсват средства

Държавата поема отговорност за общинските язовири, за които липсват средства

Промените в закона трябва да са готови до седмица

Министърът коментира и предвиденото категоризиране на язовирите у нас. Според него едната категоризация ще е за различните видове язовири - те ще се делят по обеми, големина, водно огледало. Другата категоризация ще бъде по опасност.

Припомняме, класификацията на язовирите у нас ще стане с промените в Закона за водите, които предвижда правителството. Предстои промените да бъдат внесени за разглеждане в НС след Великден. Класификацията на язовирите ще бъде на малки и големи и опасни и рискови. Това заяви вчера, 28 март, вицепремиерът Валери Симеонов след правителствено заседание.

Класифицират язовирите по големина и опасност

Класифицират язовирите по големина и опасност

Симеонов заяви, че слагат край на безстопанствеността