Жителите на с. Шишманци са подали сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив), в който изразяват недоволството си от силното запрашване в региона, високите нива на шум и срещу взривовете (по план са предвидени да бъдат извършени 18 взривни дейности за една година) вследствие на които, по домовете на хората са се появили дълбоки пукнатини.

От РИОСВ - Пловдив ще предприемат измервания на концентрацията на фини прахови частици, както и в рамките на проверката ще бъдат извършени замервания по утвърдена методика и на нивата на шума в околната среда по границите на производствената площадка на кариерата и пред най-близките къщи в селото. На замерването и проверката ще бъдат поканени да присъстват и жалбоподателите от с. Шишманци. Същите проверки са извършвани и през 2022г., където проверяващите не са открили нарушение на нормите.

Сигналите са изпратени и на други институции - Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Министерството на енергетиката, отговорни за дейността на кариерата, които са с право да упражняват контрол върху работата й. Няма данни дали сигнал е подаден и към Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), което е компетентно по отношение на пораженията на сградите, описани в сигнала.

Министерство на икономиката е в договорни отношения със стопаните на кариерата. Министърът на икономиката има правомощията да упражнява контрол върху съдържанието и изпълнението на цялостния и годишните проекти за добив, а също при необходимост да ги изменя.

В Пловдивско отново излизат на протест срещу кариера за мрамор

В Пловдивско отново излизат на протест срещу кариера за мрамор

Това е втора демонстрация за тази седмица

Припомняме, че:

От години жителите на с. Шишманци периодично подават сигнали до компетентните власти, във връзка със замърсяването на околната среда и високите нива на шум, причинени от дейността на три действащи кариери в района, едната от които е отдадена на концесия за срок от 35 години на Холсим Кариерни материали Пловдив АД.

През 2019 над 150 души от селото излизат на протест и срещу силната и задушлива миризма от Завода за сепариране на отпадъци край селото. На община Пловдив е наложена глоба за това, в размер на 10 000 лева. Следват периодични протести и подаване на сигнали до РИОСВ - Пловдив, като през последния месец хората протестират през седмица срещу новата кариера на компанията "Холсим Кариерни материали Пловдив" АД за добив на строителни материали в района.

Жители на село край Раковски на протест срещу нова кариера за строителни материали

Жители на село край Раковски на протест срещу нова кариера за строителни материали

В района вече има две други кариери