Налага се промяна на комплексното разрешително на завода за отпадъци край Шишманци, заяви екоминистърът Нено Димов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

По думите му ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното разрешително. Разпоредена е проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражняван контрол.

Над 200 души, които протестираха тази сутрин пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието. Заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов те видяха инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит, информират от БНР. 

Продължават протестите край Шишманци

Продължават протестите край Шишманци

Искаме да спрат да ни тровят, обясняват протестиращи

Хората в региона недоволстват от постоянната миризма и от честите запалвания. От ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и достатъчно количество материал за запръстяване.

"В момента комплексното разрешително разрешава три варианта - да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат - задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране", заяви Димов

10 000 лв. глоба отнесе Пловдив заради завода в Шишманци

10 000 лв. глоба отнесе Пловдив заради завода в Шишманци

Не са изпълнени и условията за извършвани

По думите му за противопожарната безопасност има разпоредени действия според правомощията на ековедомството - да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване

Според него макар и не на 100%, но заводът има капацитет да изпълнява функциите си и след промяна на комплексното разрешително заводът трябва да може да изпълнява всичките си задължения. 

Над 100 души отново блокираха пътната отсечка край Шишманци
Обновена

Над 100 души отново блокираха пътната отсечка край Шишманци

Те настояват за референдум да продължили да работи завода за отпадъци

По-рано през деня протестиращи блокираха пътя за Белозем и имаше колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано. Жителите на региона се надяват политиците да изпълнят обещанията си за чиста околна среда.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни. 

Полицията влезе в завода за смет край Шишманци

Полицията влезе в завода за смет край Шишманци

Търсят данни за престъпление по служба, довели до поредния пожар

По думите на протестиращи сметището всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин, коментират жителите.

В понеделник в общината от гражданска група внесоха искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци

Пламна сметището край Шишманци

Пламна сметището край Шишманци

Екоинспекцията следи показателите на въздуха

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.

"Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще", категоричен е кметът Гуджеров.

Припомняме, само за седмица този август са възникнали над 1 200 пожара. От началото на годината пожарите в сметища са 33, като най-много те са в областите на Търговище - 9 броя, Кюстендил - 5 броя, Хасково - 4 броя и София - 4 броя.

Заради нерегламентирано сметище край автомагистрала "Струма" възникна пожар, който сериозно увреди магистралата.

Вчера горя и сметище в близост до военния завод Арсенал