Продължават протестите край Шишманци. Жители на селото, а също и на Раковски, Белозем и Стряма блокираха тази сутрин пътната отсечка към завода за отпадъци, съобщава БНР.

Все още тлеят единични огнища и пожарът не е загасен на 100%, задимяване на района няма. Инициативен комитет за провеждане на референдум за бъдещето на завода, внася искане в понеделник и придружаваща подписка в Община Раковски.

Отправят се покани към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната и ако не се отзоват, хората са готови на гражданско неподчинение.

"Надяваме се компетентните институции да си свършат този път добре работата и от тук нататък да има по-сериозен контрол на депото за отпадъци", коментират протестиращи.

"Не сме сигурни, че няма да се повтори. Искаме Раковски да продължава да съществува, искаме да спрат да ни тровят. Не работи както трябва, няма технология за преработване. Трябва да се спре с това палене и да има по-голям контрол. Всеки един палеж е обливан с вода. Тази вода отива в почвата. Тази почва се заразява и от там зеленчуците в градините ни. Това не е сметище, а една екологична бомба", допълват те.

Над 100 души отново блокираха пътната отсечка край Шишманци
Обновена

Над 100 души отново блокираха пътната отсечка край Шишманци

Те настояват за референдум да продължили да работи завода за отпадъци

Припомняме, че три села на Община Раковски излязоха на протест пред депото за отпадъци в село Шишманци.

На 12 август сметището край Шишманци пламна. Огънят продължи три дни, а местните негодуват от поредното обгазяване и заплашиха с блокада на АМ "Тракия" и жп линията София-Бургас.

Преди дни шефът на пожарната Николай Николов заяви, че рискът от пожари в страната е висок.

Припомняме, на 12 август, избухна голям горски пожар между селата Брягово, Родопи и Любеново в Хасковско. По-късно стана ясно, че пожар е лумнал и край Дупница.

Три села плашат с блокада на АМ "Тракия" заради пожара в депото в Шишманци

Три села плашат с блокада на АМ "Тракия" заради пожара в депото в Шишманци

Хората изразиха протеста си срещу обгазяването с маски на лицата