Само за последната седмица са възникнали над 1 200 пожара. От началото на годината пожарите в сметища са 33, като най-много те са в областите на Търговище - 9 броя, Кюстендил - 5 броя, Хасково - 4 броя и София - 4 броя.

И в момента продължава да бъде действащ пожарът в сметището край Свищов, на терен са 6 екипа пожарникари.

Осъществен е контакт с РИОСВ Велико Търново и станциите отчитат, че показателите на въздуха са в норма. Пожарът е локализиран, но все още тлее. От утре започва цялостно запръстяване на сметището. Заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Все още продължава борбата с огъня в село Липен, община Монтана. Пожарът е обхванал площ 4 000 декара сухи треви и храсти.

Само за седмица при работата си по инциденти пожарникарите са спасили почти 450 човешки живота. През летния сезон са възникнали 300 пожара в горския фонд на страната и горското стопанство, а почти 12 000 са възникнали пожарите в сухи треви и храсти. От началото на настоящата годината пожарникарите са реагирали на над 36 000 сигнала за произшествия, като са прекратени повече от 25 000 пожара.

Пожарите в депото за отпадъци край село Шишманци, в землището на село Брягово, село Воден, община Болярово, село Реброво, "Феникс Ресурс" край Дупница и Ботевград са потушени.

В потушаването на пожара в депото край село Шишманци, област Пловдив са участвали 6 екипа, с 20 служители. В землището на село Брягово, област Хасково са участвали 8 пожарни екипа.

За потушаването на пожара в землището на село Воден, община Болярово са участвали 3 пожарни автомобила с 8 пожарникари и 7 служители на Държавно горско стопанство Елхово. Огънят е унищожил около 600 декара сухи треви, храсти и стърнища.

В гасенето на пожара, възникнал във фирма "Феникс Ресурс", край Дупница са взели участие 9 пожарни екипа.

На място край село Реброво са действали 8 пожарни екипа, а в гасенето на пожара в склада за вторични суровини край Ботевград са участвали 8 екипа пожарникари. Огънят е унищожил 10 превозни средства, 17 000 литра двигателно масло и две складови сгради. Няма загинали и пострадали хора.

Главен комисар Николов призова гражданите да бъдат внимателни в използването на огън и да не се пали при наличието на вятър. Спазването на правилата е изключително важно, но при инциденти трябва да се изпращат сигнали, защото в огромната си част пожарите се дължат на човешката дейност - селскостопанска работа, палене на огън на нерегламентирани места и други.