Планът за управление на риска от наводнения (ПУРН) за Черноморския район, който е публикуван за обществено обсъждане, предвижда 23,5 млн. лв. инвестиции до 2021 година, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В плана са предвидени конкретни мерки за превенция и защита от наводнения в 45 района със значителен потенциален риск. В него се разглеждат всички аспекти на управлението на риска. Акцент се поставя върху предотвратяването, защитата, подготвеността, включително прогнозите за наводнения, системите за ранно предупреждение. Отчитат се и характеристиките на района за басейново управление на водите за период от шест години – от 2016 г. до 2021 г. включително.

До 30 юни 2016 г. могат да се изпращат коментари и предложения за промяна на предвидените мерки, поясняват от екоминистерството.

Басейновите дирекции са изготвили предварителна оценка на риска от наводнения и са определили райони със значителен потенциален риск от наводнения. Това е станало въз основа на значими минали наводнения, представена от общинските администрации, исторически и други източници.

Басейновите дирекции разработят и карти на районите под заплаха и риска от наводнения. Картите на заплахата от наводнения са четири типа и показват: обхвата на заливане, дълбочината на водата, степента на заплаха спрямо дълбочината и скоростта на водата. Допълнително картите на заплахата от морски наводнения са изготвени в два варианта - оптимистичен и песимистичен (с отчитане на климатичните изменения).

Картите на риска от наводнения са изготвени за всеки от вероятностните периоди и показват неблагоприятните последици от наводнения. Те са изразени чрез приблизителен брой на евентуално засегнати жители, вид стопанска дейност, инсталациите, които могат да предизвикат допълнително замърсяване поради авария в случай на наводнение и зоните за защита на водите, за които съществува възможност да бъдат засегнати, както и други значителни източници на замърсяване.

Картите обхващат зони, които могат да бъдат наводнени при малка вероятност - период за повторно настъпване е по-голям или равен на 1000 години, както и при непредвидими събития. Наводнения със средна вероятност - при тях вероятният период за повторно настъпване е по-голям или равен на 100 години. Наводнения с висока вероятност,  при които вероятният период за повторно настъпване е по-голям или равен на 20 години.