Малко след трагедията във варненския кв. "Аспарухово", където заради наводнение и незаконни строежи на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души, подобна постройка "кацна" върху дере в благоевградското село Дебрен.

Там е построена сграда, чиито основи се крепят на двата края на дере. Долният етаж е буквално увиснал във въздуха, показа bTV.

Близките на загиналите в "Аспарухово" съдят държавата за 5 млн. лв.

Близките на загиналите в "Аспарухово" съдят държавата за 5 млн. лв.

Днес деретата в квартала са почистени и обезопасени

Жителите на околността настояват построеното да бъде премахнато. Едната причина - по думите им сградата е незаконна. Другата - притесняват се от наводнение, което неведнъж е застигало долните етажи на къщите им.

През 2013 г. хората разбрали, че в част от моста надолу се отдават площадки под наем, но с учредено право на строеж. 110 души се подписали, че са против застрояването на дерето.

"Нашите опасения са, че ще се наводни. Тук става една тапа и всичко ще влиза при нас. Отделно какво е това нещо - да се строи на въздух, над река? Това са зелени площи тук, надолу направиха 5 пейки, за да изпишат пари, а тук ни оставиха без бордюр, без нищо", коментираха засегнатите жители.

От Басейновата дирекция увериха, че постройката е незаконна. На първо четене - изградена в противоречие със Закона за водите, информират експертите. Сезирани са всички компетентни органи, които имат правомощия.

Незаконна къща "открадна" и уличен стълб

Незаконна къща "открадна" и уличен стълб

В пловдивската Арман махала вградили стълб от осветлението в къща

"В Закона за водите, в чл. 143, т. 4 категорично е забранено извършването на строежи върху покрити участъци от подводните обекти. Ние сме уведомили общината и регионалния отдел на Национален строителен контрол, че е недопустимо изграждането на строежи. Въпреки това главният архитект издава разрешение за строеж. Нашата задача е да контролираме проводимостта на дерето", заяви Радослав Георгиев от Басейнова дирекция.

"Формулировката на продажбата, е продажба на въздух над дере. Дотам стигнахме - продавахме всичко, сега продаваме и въздух. Това беше тогава коментарът на съветниците", припомня си един от общинските съветници - Верхад Исламов.

Търгът беше обявен за ден Байрям, огледът беше на втория ден на Байряма, продажбата на третия ден. "По принцип търговете в нашата община се провеждат инкогнито - тайно от всички. Знае само човекът, който е заинтересован от това", допълни Верхад Ислямов.

Според собственичката на строежа - Кира Вълкова, няма проблем, че сградата е построена над дерето. "Защо да не е нормално? Да не строим само ние във въздуха? Това е сухо дере. Не е река, а дере", заяви Вълкова.

Общинският кмет Минка Капитанова не дойде за живото включване в "Тази сутрин", защото била възпрепятствана.

Кметът на самото село Дебрен Тюркиян Ходжова заяви, че няма отношение към казуса. Тя се оправда, когато е текла процедурата по узаконяване на сградата, тя не е била на власт.