Нелегален минен добив излага жителите на квартал "Рудничар" в Перник на ежедневен риск за живота им. Това заяви Радослав Милев, който живее в квартал "Рудничар" в областния град. Според него той и съседите му живеят в непрестанен страх от това къщите им да се срутят върху тях.

Това не е новост за Перник, посочват от екологичното сдружение "За земята". Според писмо, изпратено до медиите от сдружението, жителите на Перник могат да изброят много места, където организирано, със знанието и пред очите на всички са се добивали въглища незаконно - парка "Урса", "Стара Тева", "Бела вода", "Рудничар" и други.

Случаят от квартал "Рудничар" обаче е по-различен. Вследствие на незаконния минен добив под къщите хората в квартала, преди две години домът на един човек се срива. Според Милев това не е случайно - "... почвата сляга все повече, само за 3 седмици в двора ми се образуваха две свличания... добре, че е построена здраво".

По думите на Милев всичко започнало преди 4 години. Жителите на квартала разбрали, че под къщите им се копае, защото чували непрекъснато шум. "Започнахме да изпращаме писма до Общината и да организираме подписки... изпратили сме 5 писма", посочва той. В отговор на писмата Общината в Перник изпратила на няколко пъти съоръжения, които да зарият дупките, "... но ромите се връщаха и копаеха отново".

Запълват по спешност дупката в пернишкия квартал

Запълват по спешност дупката в пернишкия квартал

"Геозащита" правят оценка на щетите на домовете

Първоначално последствия от незаконния добив на въглища нямало. По-късно обаче къщите на хората започнали леко да потъват в почвата, а скоро след това домът на съсед на Радослав Милев направо се сринал. В инцидента нямало пострадали, но не последвала и адекватна реакция от страна на институциите - жителите на срутения дом били преместени в общинско жилище, а пред входа на мината бил поставен полицейски служител, който да не позволява на ромите да влизат вътре.

Положението в момента - заради потъването на къщите вратите на гаражите на хората в квартал "Рудничат" вече не могат да се отварят, а по посторйките се появяват "зловещи пукнатини". Въпреки, че към момента под къщите на хората не се осъществява нелегален добив на въглища, почвата продължава да сляга, а в дворовете се образуват огромни ями.

Снимка 295846

Източник: Радослав Милев

През август 2016 г. кметът на община Перник Вяра Церовска отправя искане до тогавашния заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В иска Церовска настоява за отпускане на сума от 256 488 лв., с която да се стабилизира терена в квартал "Рудничар", тъй като самата община Перник нямала възможност да отдели средства. По-нататъшни действия обаче така и не се предприели - институциите на по-високо ниво се оправдавали, че органът, компетентен да отпусне сумата, не е заседавал оттогава. Така жителите на "Рудничар" били оставени на свой риск да преценяват дали да обитават опасните си имоти.

На 15 май тази година, понеделник, сдружението "За Земята" подава официален сигнал до община Перник и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за продължаващите процеси на срутване на земни маси в квартал "Рудничар", като сигнала бил придружен със снимков материал и искане за незабавни мерки.

Снимка 295845

Източник: Радослав Милев

Според Радослав Милев обаче отговор по случая все още няма - "... наблюдаваме непрекъснато едно прехвърляне на отговорността от страна на различните институции... по случая има организирана обществена поръчка и избрана фирма, която да извърши запълването на дупките по технология, изработена от Минно-геоложкия институт. Тоест всички са в готовност и чакат пари, но държавата на дава пари", допълни Милев.

Според него още през 2016 г. е изпратено писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии, но средства няма. Нещо повече - Милев сподели информация, че настоящият министър на вътрешните работи Валентин Радев е "... отказал да предостави финансиране по случая, тъй като според него не ставало въпрос за бедствие или авария, а това било нещо друго.

Поради това сега се налага общината да започне нов проект за кандидатстване по програма за финансиране към Министерството на енергетиката. Кой знае още колко месеца ще минат по премятане на документи. Не е ясно дали въобще ще се отпуснат средства", добави притесненият жител на квартал "Рудничар".

Дупка 2 на 2 м. зейна между две къщи в пернишкия "Рудничар"

Дупка 2 на 2 м. зейна между две къщи в пернишкия "Рудничар"

Извънредно положение в пернишки квартал заради свлачище

В заключение Милев посочи, че след срутването на къщата на неговия съсед, на мястото пристигнали екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Те извикали специалисти, които да влязат в мината и да видят каква е опасността пред жителите. Специалистите обаче отказали да влязат в мината поради високата опасност. Местните предполагат, че за да намерят повече въглища, с риск за собственото си здраве, ромите са прокопавали дори нови минни галерии, които въобще не били обезопасени.