Едноседмичен проект за кастрация на скитащи кучета и котки започва  в община Златоград. Той е по инициатива на фондация „Четири лапи".  

„Всички заловени от нас кучета и котки ще бъдат кастрирани, ваксинирани срещу бяс, третирани срещу вътрешни и външни паразити, съгласно изискванията на Закона за защита на животните", посочи д-р Марина Иванова, ръководител на екипа.

Също така животните ще бъдат маркирани - кучетата с татуировка и синя ушна марка, а котките само с татуировка.

Служителите на „Четири лапи" пристигат в Златоград с екип за залавяне на безстопанствените животни и с мобилна амбулатория, в която те ще бъдат обработвани.

Това е осмият подобен проект за тази година, като досега специалистите на фондацията са обработили напълно безвъзмездно над 1000 бездомни кучета и котки в различни населени места в страната. До края на годината се очаква тази бройка да достигне 2000 животни.

От „Четири лапи" споделят, че все повече общини в страната имат желание да прилагат хуманните методи за ограничаване на популацията от безстопанствени животни, които са препоръчани от Световната здравна организация и са заложени в нашия Закон за защита на животните.

„Графикът ни за 2010 г. е пълен, а вече и за догодина имаме доста покани", коментира д-р Иванова.

„Оказваме помощ предимно на малки общини, които имат желание да прилагат нашия метод на работа и Закона за защита на животните, но нямат финансов ресурс за това", каза още тя.