Има реална опасност от сериозни заледявания и образуване на поледици по пътищата на страната. Това стана ясно от брифинг на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и зам.-министър Ангел Попов.

На брифинга министрите апелираха при възможност да се избягват пътувания, а ако това се наложи, водачите да тръгват с подготвени за атмосферните условия автомобили и да шофират изключително внимателно.

Във връзка с безопасността на движението по пътищата е създадена предварителна организация. На всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища ще има екипи на "Пътна полиция", които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо.

Опасност от поледици в цялата страна през уикенда

Опасност от поледици в цялата страна през уикенда

В районите с поледици ще се преустановява движението

Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са Е-79 (София-Кулата), автомагистралите "Струма", "Тракия", Хемус, пътищата София - Варна, Велико Търново - Русе, както и към големите зимни курорти.
На 3 март, когато се отбелязва Националният празник на България, проходът "Шипка" ще бъде затворен и през него няма да се допускат моторни превозни средства от входовете му откъм Габрово и Стара Загора. Там гражданите ще могат да паркират на подходите на специални буферни паркинги. Желаещите да се качат на паметника-костница, ще могат да го направят пеш.

Министър Нанков обясни, че днес, от 16 до 20 часа, ще се спира движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден (5 март), но за времето от 14 до 20 часа.

Във връзка с възможността за поледици Нанков обясни, че са предприети мерки за опесъчаването на магистралите. Създадена е организация и дежурните екипи на Министерството на транспорта ще са в постоянен контакт с екипите на МВР и АПИ.

В хода на брифинга Валентин Радев обясни, че хората, които използват уреди на твърдо гориво, трябва да бъдат внимателни. Всички граждани да внимават и да се пазят от ледени висулки.
В тази връзка Радев поясни, че отговорност за премахването на висулките от частни жилищни сгради е на домоуправителите, а при невъзможност те биха могли да потърсят помощ от общините или да сигнализират на тел. 112.
Осигурено е дежурство на пожарните и спасителните части по региони, включително и в района на тържествата на връх Шипка. Ще се следят и нивата по поречията на реките в Югоизточната част на страната.

За 3 март движението през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката

За 3 март движението през Шипка се пренасочва към Прохода на Републиката

Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт

По отношение на организацията на движение в градовете във връзка с Националния празник стана ясно, че екипите на "Охранителна полиция" са организирали охраната на всички обекти. Униформените следят основно да не се допускат хора, употребили алкохол или такива, които са в неадекватно състояние. До местата, където са предвидени тържествените отбелязвания на празника, няма да бъдат допускани хора с обемисти багажи, въоръжени лица. Забранено е и внасянето на пиротехника. Около 600 полицаи са ангажирани в охраната на тържествата на Шипка.

Организация за София
На всички изходни артерии на столицата ще дежурят постове на "Пътна полиция", които ще контролират, организират и подпомагат движението на моторни превозни средства. На 3 март от 10 до 18 часа и на 5 март от 12 до 22 часа на вход и изход на основните пътни артерии ще бъдат разположени екипи на столичната "Пътна полиция".

Ръководството на СДВР е планирало и предприело всички мерки за обезпечаване на сигурността и реда по време на провеждането на тържествената церемония, свързана с отбелязването на празника. Ще бъде осигурена охрана на всички публични прояви, засилено ще е вниманието на полицаите към места, на които има струпване на хора - гари, автогари, тържествени събития.

Служителите на реда отправят призив към гражданите да бъдат бдителни за парите и вещите си, както и да не оставят без надзор багажа си.

Сняг, поледици по пътищата, затворени проходи

Сняг, поледици по пътищата, затворени проходи

Температурите са в интервала от -11° до 0°...

Организация на движението във връзка с празника в София
Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва:

От 08.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- по ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- по ул. "Московска" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- по ул. "11-ти август" между бул. "Княз Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски";
- по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски".

От 14.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски";
- по ул. "Аксаков" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски";
- по ул. "Цар Шишман" между ул. "Славянска" и пл. "Народно събрание";
- по ул. "6-ти септември" между ул. "Славянска" и бул. "Цар Освободител";
- по ул. "Хаджи Димитър" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман".

От 11.30 до 12.30 часа на 3 март по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров".

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятията, както следва:

От 14.00 часа на 2 март до 21.00 часа на 3 март по ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "11-ти август" и да се закрият базарите за художествени произведения.

От 07.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
- на паркинга на пл. "Николай Гяуров";

От 07.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
- на паркингите на пл. "Народно събрание";
- на паркингите на пл. "Св. Александър Невски";
- на ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски".

От 21.00 часа до приключване на тържествата на 3 март, само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "15-ти ноември" и ул. "Г. С. Раковски".