С повече от 2000 бр. са намалели катастрофата в София през първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г., съобщиха от СДВР. За периода януари - септември са настъпили общо 6 014 катастрофи при 8081 през предходната година.

Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. В него участваха заместник-областният управител Живка Такева-Първанова, заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева, заместник-кметът на Столична община Кристиян Кръстев и др.

Според доклада на Пътна полиция леките катастрофи са 5532 (при регистрирани 7519 през 2019 г.), а тези с пострадали - 482 (при настъпили 562 през 2019 година). От Столична община допълниха, че през месеците на извънредното положение е имало намаление на трафика. В момента трафикът е надхвърлил с близо 20% миналогодишните нива. По най-натоварените столични кръстовища преминават по около 100 хил. превозни средства на денонощие.

Според Анжелина Тотева е нужен детайлен анализ на всяка мярка още на ниво планиране. "София не може да бъде сравнявана с никое друго населено място в страната, нито по интензивност на трафика, нито по сложност на проблемите, но всичко това трябва да ни мотивира да търсим най-добрите и ефективни решения", допълни заместник-председателят на държавната агенция.

Близо 15% от всички фатални инциденти с пешеходци през 2020 г. са настъпили на територията на София - град, според анализа. В тази връзка бяха обсъдени мерки за много по-стриктен контрол на пресичащите на нерегламентирани места граждани и разяснителни кампании, с които хората да осъзнаят последиците от своето поведение.

Всяко тежко произшествие се посещава на място от екип на Столична община като се планират и предприемат мерки за повишаване на безопасността. Създадено е и обособено звено за пътна безопасност, като всеки инфраструктурен проект преминава през него на предварителен контрол. Над 60 проверки по сигнали са направени от началото на годината, като са предприети мерки за отстраняване на проблемите.

По данни на Столична община само през 2020 г. още 100 пешеходни пътеки са били допълнително осветени. Работи се и по разширяване на възможностите за използване на материалите от техническите средства на общината (камери и др.) за констатиране на нарушения, които да постъпват директно в Пътна полиция за последващи действия.

Изградената система за управление на трафика в София значително е подобрила времето за пристигане на адрес на екипите на Спешна помощ, отчетоха от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

Недостъгът на екипи от спешни медици продължава да е основен проблем в София. От началото на годината те са реагирали на 1516 сигнала за пострадали при пътнотранспортни произшествия. От докладите на институциите стана ясно още, че на около 50 училища са изградени или са в процес на изграждане площадки за обучение по безопасност на движението, а екипите на Регионалната здравна инспекция работят по превенция употребата на алкохол и наркотични вещества в гимназиалните класове.

От Пожарна безопасност и защита на населението подпомагат "Пътна полиция" в пикови часове на вход и изход на града. Често пожарникарите помагат и на катастрофирали, и на закъсали автомобили и хора и така се оптимизира времето за реакция при възникване на инцидент.

Спасителите от пожарната са са реагирали на 89 произшествия на пътя от началото на годината, като на част от тях се е наложило да бъдат разрязвани автомобили за изваждане на пострадали. Понякога пожарникарите режат и огради, за да извадят катастрофирали коли.

В анализа бе отчетена и бързината на реакция при гасене на пожари в близост до пътното движение, тъй като задимяването и намалената видимост са предпоставки за възникване на катастрофи.