Жителите на село Катуница не са съгласни да се бутат построените незаконно къщи на Кирил Рашков. Според тях масивните сгради трябва да се узаконят и да се ползват за социални заведения - старчески домове, селища от типа на SOS за деца.

Това съобщи кметът на Катуница Красимир Юруков в интервю за Радио Пловдив.

Той обяви, че до 10-15 дни ще бъдат съборени всички незаконни имоти на Кирил Рашков и фамилията му, включително и къщите. Кметът обясни, че събарянето е започнало от оградите, тъй като трябва да се осигури достъп на техниката до масивните постройки.

"Няма съпротивление от страна на ромската фамилия, нещата вървят в правилната посока", каза кметът и посочи, че Рашков сам си заплаща разходите по събарянето.

Припомняме, събарянето на оградите започна вчера от хасиендата на Цар Киро, която се намира извън Катуница. Днес продължава извозването на строителни отпадъци от съборената ограда около хасиендата, собственост на ромското семейство.

На мястото днес бе само един от помощниците на фамилията, който обясни, че все още нямат решение за събаряне на вилата, въпреки че багери са разрушили част от оградата. И днес полицаи охраняват 4 от къщите на Рашкови в село Катуница.

Утре ще започне и събарянето на оградата на най-старата къща на семейство Рашкови, която се намира на ъгъла на улиците „Марица" и „Ягода". Постройката беше опожарена по време на протестите срещу ромската фамилия през месец септември миналата година.

През месец октомври бяха издадени 9 заповеди за събаряне на незаконното имущество. В това число - жилищни сгради, немасивни постройки и огради. Рашкови обаче ги обжалваха. До този момент Върховният касационен съд се е произнесъл само по три от заповедите, като е потвърдил разпоредбите на Строителен надзор.