В пловдивското село Катуница е обявено частично бедствено положение заради опасност от наводнение, информира БНТ.

Причината, поради която селото може да бъде наводнено, е защитна стена на река Чая - тя се разцепи и всеки момент може се срути.

Община Садово вече е информирала всички отговорни институции. Специалисти ще обсъждат през следващите дни какво е нужно, така че съоръжението да бъде укрепено.

Има опасност от наводнение в пловдивското село Катуница

Има опасност от наводнение в пловдивското село Катуница

В Садово обмислят да обявят частично бедствено положение

Над водите на Чая вече трети ден висят тонове стомана. Подкопаните основи довели до разместване на пясъчните пластове. Конструкцията поддала и започнала да се руши.

По думите на еколога в община Садово Атанас Иванов съоръжението е на границата да се срути и да пропадне в реката. От това би последвало ерозия, завземане на общинското пасище и заливане на населеното място.

Опасният участък е само на метри от улица и жилищни сгради.

Подпорната стена на Река Чая е строена през 80-те години на миналия век.

Хората от селото са притеснени, защото понасят загуби от години заради наводнения. Сега жителите очакват от институциите бързи действия заради предстоящото снеготопене.

"Ние нямаме никакви документи за този строеж, почваме да се въртим пак в омагьосан кръг, кой на кого да си възложи или да си прехвърли по-скоро отговорността." Това заяви кметът на община Садово Димитър Здравков. Той е изпратил предложение до областния управител на Пловдив за започването на спешен ремонт.

Очаква се утре на място на инспекция да пристигнат служители от "Басейнова дирекция" в областния град, които да дадат подробни предписания как да се обезопаси подкопаната стена.
Ако стената падне във водата, ремонтът ще стане многократно по-скъп и сложен.

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

По думите на Кирил Войнов няма критични точки в страната