Корабът "Капитан Коваленко", на борда на който са били натоварени 35 милиона къса китайски цигари, в момента се намира в кораборемонтния завод "Терем-Флотски арсенал" във Варна.

От завода съобщиха, че е бил подменен счупения му вал, но се очакват още резервни части и вероятно ремонтът ще приключи до края на седмицата.

Контрабандните цигари се съхраняват в митнически склад.

Според информация на радио Варна, цигарите са били предназначени за Египет и са транзитен товар. Корабът е с украински екипаж, но собствениците са гърци.

Китайските цигари не са разрешени за продажба в страните-членки на Европейския съюз, но за продажба в Египет няма забрана.

Припомняме, вчера бе обявено, че корабът е спрян с рекордното количество контрабандни цигари. Тази сутрин министърът на финансите Симеон Дянков каза, че ще бъде направена проверка на място във Варна, за да се уточни случаят.

Според информация обаче от началник сектор „Разузнавателни операции" към Митница-Варна Светлан Савов корабът „Капитан Коваленко" е задържан след тримесечна операция по проследяване.

Савов каза още, че корабът и екипажът му вече са напуснали България. Той коментира пред журналисти, че задържаното количество цигари, които се считат към този момент за контрабандни, надвишава трикратно количеството заловени цигари за предходните две години.

Савов уточни, че сигналът е бил подаден в официално писмо от маркодържателя на цигарите. В писмото е ставало въпрос, че изпращачът на пратката е от Молдова, а получателят е от Кипър и Египет.

Капитанът на кораба, чието име не се съобщава, остава в България до изясняване на обстоятелствата около пратката.