Поемам ангажимента към тези от вас, които са жители на общината, да съдействам за осигуряването на алтернативна заетост. Това увери кметът на община Бургас Димитър Николов протестиращите миньори от мина „Черно море”, съобщават от местната администрация.

Миньорите от рудника и синдикалните лидери на КНСБ и „Подкрепа” потърсиха съдействие от кмета на община Бургас във връзка с проблема с неизплатените им възнаграждения.

Припомняме, че преди обед протестиращите миньори блокираха за 40 минути пътя Бургас-Слънчев бряг. Те настояват да получат заплатите и обезщетенията си. След блокадата на пътя, протестиращите се отправиха към община Бургас. Те поискаха кметът Димитър Николов да обсъди ситуацията в мината с Министерствата на енергетиката и финансите, за да се намерят решения на проблема.

Миньори от мина „Черно море” блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг

Миньори от мина „Черно море” блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг

Протестират заради неполучени заплати и обезщетения

Хората не са получавали заплати от февруари. Те се опасяват, че разписаното споразумение няма да бъде изпълнено от собственика на мината.

Протестиращите се извиниха на градоначалника, че не са уведомили по надлежния ред за затварянето на пътя за Сарафово, както и за намеренията си да дойдат в общината. Те споделят, че няма към кого да се обърнат.

„Много пъти сте ни помагали, никога не сте отказвали среща с нас, наясно сме, че проблемът не е във вашите правомощия, но се надяваме на подкрепата ви”, заявиха притеснените миньори.

От своя страна кметът Николов заяви, че споделя тревогите им и вижда колко са притеснени. Той обясни, че няма как да се меси в дейността на частна фирма, но бил в комуникация с министрите на енергетиката и финансите за ситуацията. Димитър Николов подчерта, че въпреки че и министрите нямали пряко отношение към неизплатените заплати на миньорите, щели да търсят начини за решаването на проблема.