Кметът на Трън Станислав Николов предлага да се проведе местен референдум във връзка с добива на злато. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация от Общинския съвет.

Николов е внесъл до местния парламент предложение за обществено допитване във връзка с уведомление за инвестиционно предложение за добив и преработка на злотосъдържащи руди от находище "Трън" в землището на общината.

Станислав Николов предлага да се проведе местен референдум с въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства".

Златодобивът в Трън разрешен с невалиден министерски подпис

Златодобивът в Трън разрешен с невалиден министерски подпис

Сезират Цацаров

Припомняме, че сдружение "Трън" сезираха главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като планът за златодобив в Трън е одобрен с невалиден подпис на министър.

Кметът предлага датата на референдума да съвпадне с определената от президента дата за предсрочни парламентарни избори. Целта била по-масово участие на гражданите в общественото допитване и икономия на средства.

Николов посочва, че се е създало обществено напрежение заради провежданата процедура за получаване на концесия и евентуална експлоатация на находищата в община Трън.

Правели се опити за насаждане на обществено мнение, че общинската администрация взима страна. Това се правело и от подкрепящите инвестиционното предложение на инвеститора "Евромакс сървисиз" ЕООД", и от противниците му.

Станислав Николов подчертава, че общинската администрация категорично е за чиста околна среда, създаване на нови работни места, оставане на младите хора в работоспособна възраст в общината и привличане на нови, за подобряване на стандарта на живот.