Нова асоциация ще защитава правата на общините при управлението на техните горски стопанства.

На 25 септември ще се състои учредително събрание, на което ще бъдат положени основите на асоциацията на общините собственици на горски фонд.

Целта на бъдещата структура е да обединява отделните общини и да им съдейства при обменянето на добри идеи и практики за управлението на горските фондове, както и промяна на някои членове в правилника към закона за горите, който предстои да бъде утвърден съвсем скоро.

Към този момент общинарите се обединяват с позицията, че направените промени в закона за горите не решава цялостно проблема за независимия контрол от страна а държавната горска администрация върху дейностите в горите.

Те не са съгласни с факта, че  в новия закон не са намерили място текстовете, които регламентират равнопоставеността на общинските и държавни горски структури за управление и стопанисване на горите, както и текст изравняващ статута на лесовъдите, работещи в общинските структури със статута на служителите в държаните горски и ловни стопанства.

Кметовете на общините Ветово, Ихтиман и Чавдар, които са инициатори на идеята за създаване на асоциацията се обединяват и около идеята, че трябва да се увеличат правомощията на общинските горски стражари до правомощията на държавните стражари.

Според тях добра идея е и създаването на районни инспекторати по горите.

Те предлагат дори разрешителните за сеч да се издават от регионалните агенции по горите.

В резолюцията подписана от 35 общински кметове от цялата страна е записано и че „ промененият закон ( за горите) продължава да възприема общините като обикновени ползватели в собствените им гори".