През празничните дни Университетската ботаническа градина в Балчик ще отвори врати за гости. От градината отправят покана към всички любители на растителното царство за "Коледна разходка с дъх на Аризона" в Експозиционната си оранжерия.

Посетителите ще могат да се полюбуват на субтропична и тропична растителност и да се докоснат до изяществото и красотата на природата, уверяват от ботаническата градина.

Гостите на градината ще срещнат впечатляващи видове кактуси, сред които съвременник на динозаврите с произход Южна Америка и изключително рядък и застрашен вид с произход Бразилия. Колекцията съдържа сукулента с ценни лекарствени свойства, използвани от древните времена на шаманите, както и изключително рядка пустинна орхидея от Намибия.

В поканата си от ботаническата градина обясняват, че колекцията от кактуси и сукуленти вече наброява 2595 вида. Те могат да се видят в Експлоатационната оранжерия.

Ботаническата градина съдържа най-богатият на видове род Crassula сред колекциите в Европа. Родът Opuntia пък е на 2-ро място по разнообразие след Ботаническата градина "Pinya de Rosa" в Испания.

Всеки ден от 8.30 до 17.00 часа е отворена за посетителите университетската ботаническа градина в Балчик. По празниците работното време няма да бъде променяно.