Опашка от автомобили образуваха тази сутрин на път за връх Свети Никола (Шипка) желаещи да почетат 146-ата годишнина от освобождението на България на Паметника на свободата. От 4 ч. колоната е километрична, съобщи Нова телевизия.

По информация на АПИ за честването на националния празник на Шипка двупосочно е забранено транзитно преминаване през Шипченския проход по път I-5 (Е-85) Габрово - връх Шипка - Казанлък. Забраната е в сила от снощи до 18 ч. в днешния ден.

Транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по обходния маршрут: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково - Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж" (пресичането на път I-5 с път I-6).

С чествания в цялата страна отбелязваме 146 години от Освобождението на България

С чествания в цялата страна отбелязваме 146 години от Освобождението на България

Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г.

Освен това до 12:30 ч. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от град Габрово и град Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и МВР-Стара Загор. От 12:30 ч. до 18 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

От 11 ч. до 12:30 ч. се спира и движението в участък от път III-866 Смолян - Широка лъка, в границите на с. Широка лъка, за провеждане на традиционния кукерски събор - "Песпонеделник". Шофьорите ще изчакват на място. При необходимост ще се осигурява преминаването на автомобили със специален режим на движение. Участъкът ще се регулира от "Пътна полиция".

Проходът "Шипка" е изцяло затворен за автомобили поради невъзможност да поеме повече превозни средства, съобщи по-късно директорът на Областната дирекция на МВР в Габровостарши комисар Илиян Иванов, цитиран от БНТ.

Пропускат се само автомобили със специален режим на движение.

Всички желаяещи да се включат в честванията за националния празник могат да продължат пеш, след като паркират автомобилите си по безопасен начин по указания на органите на реда.