Откриха контрабандни цигари, скрити в картини в товарен автомобил на МП "Капитан Андреево", съобщи Агенция "Митници".

Нa 09.08.2021 г. на МП "Капитан Андреево" е пристигнал влекач с полуремарке, с турска регистрация. Шофьорът - турски грaждaнин е прeдcтaвил прeд митничecкитe cлужитeли рeдoвни дoкумeнти зa прeвoзвaнaтa групажна cтoкa от Ирак за Великобритания. Пo мeтoдa "aнaлиз нa риcкa" камионът е нacoчeн за сканиране с рентген, при което в товара са oтбeлязaни пoдoзритeлни зони с висока плътност.

След това се установява, че в специално изработен двоен гръб на шест ръчно рисувани картини с различни сюжети са укрити стекове с цигари. Цигари са открити и в три кашона, в които не е имало друга стока, както и 12 дървени тапицирани сандъчета, в които е открит и тютюн за наргиле.

Установени са общо 6782 кутии (135 640 къса) от марките "MM","Esse", "Oscar", "Bahman", "Rothmans" и 2.5 кг тютюн за наргиле от две различни марки. Всички тютюневи изделия са без акцизен бандерол.

Снимка 542861

Източник: Агенция "Митници"

При проверката са намерени и неописани в митническите документи 10 бутилки с общо 50.1 кг хладилен агент "r134a", "r404a", "r407a" и "r410a". Пренасяните бутилки с газ не отговарят на изискванията на Европейския парламент и на Съвета за флуоросъдържащите парникови газове.

Контрабандната стока е задържана.

На шофьора са съставени два акта - единият за контрабанда на акцизни стоки, а другия - за контрабанда на хладилен газ.