Войводите в Столичния общински съвет са шокирани, че Министерство на финансите не иска да спаси столичния градски транспорт.

Председателят на Комисията по транспорт в Столична община Карлос Контрера е получил отрицателен отговор от зам.-министъра на финансите Маринела Петрова на искане за отпускане на финансова помощ, но "някои чиновници очевидно не разбират, че ако сега държавата не се намеси и не помогне на столичния транспорт, утре вече ще е гасене на пожари

Според Контрера въпреки отпуснатите допълнителни 5,5 млн. лв. от бюджета на общината, ако не се получи допълнително финансиране, транспортът в столицата може да се окаже напълно блокиран само след няколко месеца. Общинският съветник припомня, че общественият транспорт е сектор, който търпи сериозни загуби заради пандемията и наложените противоепидемични мерки.

"Три чиновнички, едната от които заместник-министър Маринела Петрова, лаконично обясняват да се оправяме. Разбира се, от камбанарията на служебните коли и безплатния служебен абонамент за паркиране, на тях не им пука как се придвижваме с обществения транспорт в столицата. Дежурният отговор е "няма".

Контрера е ядосан и заради това, че отказът се случва на фона на стотиците милиони левове, които са потекли към общините през постановления на Министерски съвет, въпреки че лично той не е забелязал Маринела Петрова да прави някакви обструкции. "Възприемам получения бездушен чиновнически отговор като наглост по време на чума! Честно казано съм възмутен, особено като имаме предвид как тези хора обичат да се крият зад широкия премиерски гръб, когато стане напечено."

"Имам чувството, че главозамаяни от червените килими на Министерство на финансите, скрити в хубавите кабинети с красива дървена ламперия, някои хора не разбират, че ако сега държавата не се намеси и не помогне на столичния транспорт, утре вече ще е гасене на пожари."

Според Коотрера е и очевидно, че за "въпросната заместник-министърка" е по-важно и целесъобразно да се отпуснат няколко милиона за "парк някъде си, отколкото да се помогне в София да се платят заплатите на работещите в обществения транспорт".

Карлос Контрера предупреждава, че след няколко месеца, когато няма да има средства да се платят заплатите на водачите и техническия персонал към столичния градски транспорт, ще изпрати протестиращите и гневни служители пред Министерство на финансите.

"Дали ще излезе да обясни на гневните служители пред Министерство на финансите, че пари за паркове и градинки има, но за заплати няма?! Защото когато тролеите и автобусите се наредят на "Раковска" с гневни работници и служители въпросната госпожа едва ли ще излезе да дава обяснения. В настоящите трудни времена се нуждаем от повече рационално мислене и от по-малко чиновнически врътки. В противен случай ѝ връчваме ключовете за колите и да си ги кара тя!"