Внедряването на електронния превозен билет за дървесина от временен склад за всички собственици на гори започва от този месец. Това съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

От месец новата информационна система за контрол работи успешно във всички държавни предприятия, поясняват от агенцията. Внедряването на новата система е част от мерките за по-добър контрол в горските територии. Чрез нея данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората ще се регистрират в централизираната информационна система на агенцията по горите. Така контролните органи и обществеността ще могат да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет. Всеки гражданин ще може да извърши такава проверка.

От началото на тази година са въведени и видео наблюдения в обектите за преработка на дървесина и GPS проследяване на превозните средства, транспортиращи дървесина. Така се дава гаранция за повече прозрачност и контрол на добива и транспорта на дървесина, поясняват още от Изпълнителната агенция по горите.

От агенцията изтъкват, че по този начин се затваря системата на проследяване пътя на дървесината и ще се ограничат незаконните практики в горските територии.