Тласкачът "Панайот Волов", който е част от флота на Параходство "Българско речно плаване", е потънал наполовина във водите на река Дунав при Русе вече трета седмица, съобщи БГНЕС.

Това е станало в лимана, където корабът е бил на ремонт. Институциите не са съобщили публично за инцидента, защото съдът се е намирал извън плавателния път и не е пречил на движението на корабите.

Инцидентът е станал на 9 февруари, съобщи БТА. Опасност от екологична катастрофа няма според директора на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Корабът е бил в лимана за зимуване. Образувала се е пробойна, от която е нахлула вода. През целия ден на 9 февруари служителите се опитвали да изпомпват, но безуспешно.

Така задната част на съда започва да потъва и тъй като е много плитко, опира дъното. Носът е завързан и е над водата. Засега няма опасност корабът да потъне напълно.

Снимат с дрон критичните участъци от Дунав

Снимат с дрон критичните участъци от Дунав

Очаква се с предстоящото затопляне корабите да бъдат отблокирани

Жеков обясни, че противопожарната служба също е реагирала. С нейна помощ били поставени бонови заграждения, за да не изтече горивото от кораба в реката, но заради ледовете първоначално преградите били неефективни.

Собственикът хвърлял и абсорбенти, за да не се получи замърсяване. След като ледовете се разтопили, в района се образувало петно от дизел и трюмни води. Към момента обаче няма видими замърсявания.

"В района на инцидента се извършва денонощно дежурство, като служителите са готови да реагират веднага", обясни Жеков.

При подходящи условия трябва да се открие пробойната и да се запуши. Жеков обясни, че според собственика причината за отвора са ледовете в лимана, но докато не влезе водолаз и да види от кое място нахлува вода, няма как да се разбере точно.

Директорът на "Речен надзор-Русе" коментира, че има лицензирани фирми, които могат да извадят тежкия кораб. Процесът се улеснява, тъй като плавателният съд е на плитко. Корабособственикът също е в готовност, но трябва да се изчака първо да спадне нивото на реката.