Pa medi

Костите на геройски загиналите батачани гният в мухъл, алармираха от Инициативния комитет за защита на Батак.

От Инициативния комитет не уточняват откога и поради какви причини костите са покрити с мухъл.

Даниела Гаджева, председател на Гражданско сдружение „СИЛА" е заснела с мобилния си телефон тленните останки.

Информацията за мухъла по костите излиза на фона на спора за управлението на костницата.

Вече има и официално становище на експерти за  заличаване на безценни исторически доказателства, съобщават от комитета.

Нежеланието на Пловдивска Митрополия, да се съобрази с направените предписания считаме за  грубо и  явно поругаване  на държавността  и върховенството на Закона, смятат от инициативния комитет.

Те подчертават, че Църквата-музей „Света Неделя" в гр. Батак е недвижима културна ценност с категория „национално значение" (обявена в ДВ, бр. 52/1977 г ).

„Света Неделя" никога не е била действащ храм от момента на извършените зверски убийства. По волята на батачани тя  не е ползвана за богослужения от  4 май 1876 година.

В дописка  до вестник „Народний глас" от 25 февруари 1880 година,  може да бъде прочетено посланието им  да не се извършват богослужения в храма.

Без да бъде поискано разрешение от Министерство на културата за промяна на  статута и предназначението  по законно установеният ред,  Църквата-Музей „Света Неделя" в  гр.Батак се използва, като действаща църква от страна на Пловдивска Митрополия.

В интериора на църквата са извършени незаконосъобразни промени - костите на Баташките  мъченици са извадени от пригодения от специалисти за консервация и съхранение саркофаг и са положени в златисти сандъци, при които има конденз. Влагата, създадена от конденза се стича върху костите и  е налице образуване на плесен и мухъл, водещ до унищожаването им.

Ежедневното палене на свещи отделя сажди, които полепват по стените на храма и  заличават следите от кръв и стенописите, а това са  исторически доказателства.

Предприеманите действия от страна на Пловдивска Митрополия показват явно незачитане на законите в държавата и волята на батачани, църквата да не бъде действаща, което те многократно са заявили, за което има  съхранени исторически документи, категорични са от Инициативния комитет.

Те настояват да бъде изпратен екип от специалисти за отстраняване на констатираните нанесени щети.