Районна прокуратура - Благоевград привлече към наказателна отговорност мъж за кражби от храмовете в селата Падеш и Долно Лешко в област Благоевград.

На 1 февруари 2021 г. свещеник и член на църковното настоятелство посетили храм "Св. Димитър" в с. Падеш. На място установили разбита врата и липса на парични средства, оставени като дарение. За случилото се била сигнализирана полицията, съобщиха от държавното обвинение.

Аналогичен инцидент станал в храм "Св. Архангел Михаил" в с. Долно Лешко. На 4 февруари 2021 г. кметицата на селото била уведомена за неправомерно проникване в църковната обител, която поддържала. Заедно със свещеника тя отишла на място. Заключващият механизъм на вратата бил счупен, а оставените дарения липсвали.

В хода на разследването като извършител на кражбите е бил установен 49-годишен мъж. Той е признал за разбиването на вратите на двата храма, вземането на паричните дарения в общ размер на 100 лева, които впоследствие изхарчил за алкохол. Изразил е желание да ги възстанови.

Предстои делото да продължи в съда.