400-киловолтовия електропровод „Родина", който свързва подстанция „Мизия" с подстанция „Царевец", е извън строя след авария, предизвикана от кражба на метални елементи от укрепването на стълб. 

Кражбата е констатирана на в 11.47 часа в района на плевенското село Градина.

По данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), вследствие на свалени гайки на U-болтове (към носителен портален стълб с обтяжки) един стълб е паднал на земята и при падането си е закачил проводниците на 20-киловолтов електропровод, собственост на ЧЕЗ.

При огледа на място е установено и посегателство върху съседен стълб, който също трябва да бъде укрепен.

В момента в района няма населени места без ток. Предприети са всички необходими мерки, за да няма прекъсване на електроснабдяването. В системата са включени и допълнителни мощности от подстанция „Горна Оряховица", за да бъде осигурено електроснабдяването на консуматорите от региона.

Вследствие на посегателството обаче е нарушена сигурността в електрозахранването на централната част от Северна България, което се осъществява от подстанция „Царевец", съобщават от ЕСО.

Eкипи на ЕСО от Плевен, Ловеч и Бяла Слатина работят по отстраняване на аварията в максимално кратки срокове. До два дни повредения стълб ще бъде подменен с нов.

От ЕСО предупреждават, че до пълното възстановяване на щетите по електропровода при по-тежка зимна обстановка не е изключено да възникнат моментни проблеми със захранването в региона.

Икономическият министър Трайчо Трайков е информиран за ситуацията и е в непрекъсната връзка с аварийните екипи.

Това е втората авария от такъв мащаб в мрежата от 400 киловолта за последните шест години, предизвикана от кражба на съоръжения.

Според данните от първоначалния оглед се предполага, че става въпрос за умишлен акт.